REPUBLIKA SRPSKA
KABINET PREDSJEDNIKA
Trg srpskih vladara 2
Banski dvor
78 000 Banja Luka

Gospodine Jelic,

U ime Upravnog odbora Udruženja/udruge „BH novinari“ upucujem Vam najoštriji protest zbog zabrane ulaska novinarima BH TV 1 na press konferenciju održanu u Banskim dvorima u Banja Luci 17.januara ove godine. Ponašanje osoba iz Vašeg osiguranja i cinjenica da ste samo novinarima BH TV1 sprijecili ulazak na press konferenciju, predstavljaju grubo kršenje novinarskih prava i uskracivanje prava toj medijskoj kuci da gradjanima Bosne i Hercegovine prenese informacije.

Konferencija za novinare je javni dogadjaj kojem bi trebali prisustvovati svi zainteresirani a ne samo novinari i mediji kojima Vi i Vaši službenici dozvolite. Gruba zabrana ulaska i odvajanje uposlenika BHTV 1 iz grupe novinara koji su htjeli prisustvovati recenom dogadjaju, klasicni je primjer diskriminacije jednog medija i kršenje principa demokratskog i civilizovanog ponašanja. Takvo ponašanje ne bi trebalo biti svojstveno znacaju i odgovornosti funkcije predsjednika Republike Srpske.

Zbrana ulaska ekipi BHTV1 na press konferenciju je loš primjer za sve druge institucije i ustanove u tom bosanskohercegovackom entitetu. Buduci da raspolažemo informacijama da su se novinari BHTV1 suocili sa slicnim ponašanjima i u drugim institucijama i ustanovama u Banja Luci, iskreno smo zabrinuti za svoje kolege i uvjete u kojima ce nastaviti raditi i izvještavati za javni servis.

Zbog toga od Vas, gospodine Jelicu, zahtjevamo da svim novinarima, bez obzira iz kojeg medija dolaze, omogucite pristup javnim dogadjajima ciji ste inicijator.
Isto tako od Vas ocekujemo da sa pozicije predsjednika Republike Srpske sprijecite svaki vid diskriminacije novinara i medija te ugrožavanja njihovog prava na slobodu informiranja.

Kao organizacija koja štiti pravo novinara na slobodan rad i informiranje javnosti, o ovom cemo slucaju izvjestiti sve medjunarodne organizacije i insitucije za zaštitu slobode javne rijeci te od njih zatražiti pomoc u njegovom rješavanju.

U ime upravnog odbora Udruženja/udruge «BH novinari»
Borka Rudic, generalna tajnica Udruženja

Sarajevo, 19.01.2007

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest