Udruženje/udruga «BH novinari» zahtjeva od Zapovjedništva njemačkih vojnika u Bosni i Hercegovini da hitno utvrdi činjenice u vezi sa informacijama o lažnom predstavljanju vojnika Bundeswera kao novinara i prikupljanju obavještajnih podataka o osobama za koje se smatra da su islamski teroristi.

Njemačka državna televizija ARD je objavila informaciju kako su njemački vojnci, predstavljajući se kao novinari, tokom 2003. pokušali dobiti obavještajno interesantne podatke od Anele Kobilica, supruge Alžirca Bensajaha Belkacema zatočenog u logoru Guantanamo od 2001. godine.

Ukoliko su tačne ove informacije, Zapovjedništvo njemačkih snaga u BiH mora hitno poduzeti odgovarajuće sankcije prema vojnicima koji su, ne samo zloupotrijebili svoju mirovnu misiju u BiH i pravila djelovanja EUFOR –a , već su prekršili i sve etičke principe za rad novinara i medija koji važe u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj i u cijelom svijetu.

Nespojivo je sa novinarskom praksom i etičkim standardima «krivo prezentiranje nečijeg identiteta ili namjera» (Kodeks za šrampu, član 8) da se dodje do informacija,a pogotovu je neprihvatljivo da se podaci dobijeni tokom novinarskog intervjua koriste u obajveštajne svrhe. U tom kontekstu postupak njemačkih vojnika predstavlja krajnje nemoralan čin, rušenje dostojanstva i digniteta novinarske profesije ali i izalaganje novinara koji pošteno obavljaju svoj posao nesigurnosti i dodatnim opasnostima.

Udruženje/udruga «BH novinari» poziva Bundeswer i Zapovjedništvo njemačkih vojnika u BiH da javnosti obzanane sve relevantne činjenice u vezi sa ovim slučajem i mjerama koje će poduzeti prema vojnicima koji su se lažno predstavljali kao novinari.

Upravni odbor Udruženja/udruge «BH novinari»

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest