Udruženje/udruga «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog pritisaka na magazin «Dani» i novinarku Cvijetu Arsenić od strane Luke Borovčanina, sudije Suda na Sokocu. Sudija Borovčanin je u posljednjih nekoliko dana telefonom nazivao redaciju magazina «Dani» i novinarku Arsenić i tom prilikom je negodovao zbog pominjanja njegovog imena u tekstu pod nazivom «Predsjednik koji je volio naftu» u kojem se govorilo o privrednom kriminalu na području Republike Spske, a čiji su akteri nedavno uhapšeni Mirko Šarović, Milovan Bjelica i Milorad Govedarica. Osim nezadovoljstva načinom pisanja u pomenutom tekstu, sudija Borovčanin je prijetio podiznajme sudske tužbe protiv urednice magazina «Dani» i novinarke Cvijete Arsenić.

Ponašanje sudije Luke Borovčanina, prijetnje zbog teksta i pokušaj zaplašivanja novinarke u potpunoj su suprotnosti sa slobodom informiranja i važećim medijskim propisima i zakonima, a kose se i sa pozicijom gospodina Borovčanina i sudskom dužnošću koju obnaša.

Udruženje/udruge «BH novinari» podsjeća gospodina Borovčanina da postoje sasvim legitimna sredstva reagiranja na tekstove u medijima i izražavanja nezadovoljstva načinom pisanja – to su institucija demantija uredništvu medija u kojem je objavljen tekst, pritužba Vijeću za štampu i Zakon o zaštiti od klevete. Sva ova sredstva omogućavaju gradjanima BiH da reagiraju na pisanje novinara i kritički se osvrću na njihov rad, a da pri tome ne ograničavaju medijske slobode i/ili zastrašuju novinare.

Udruženje/udruge «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima su obavijestili MUP Republiek Sprske o ovom slučaju i zatražili od njih da reagiraju u skladu sa svojim ovlastima.
Upravni odbor Udruženja/udruge «BH novinari»
Linija za pomoć novinarima

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest