Udruženje/ udruga “BH novinari” iznenađeno je presudom Suda u Zagrebu, kojom je Predrag Matvejević, ugledni intelektualac i kolumnist vodećih medija u Evropi, osuđen na pet mjeseci zatvora, dvije godine uvjetno.

Smatramo kako je ova presuda ozbiljan udarac slobodi javnog mišljenja i predstavlja direktnu prijetnju svima onima koji se usudjuju kritički i javno promišljati dogadjaje iz nedavne prošlosti i ulogu pojedinaca i grupa u tom vremenu. U svojim tekstovima, gospodin Matvejević nije veličao nacionalističke politike, naprotiv, širio je pozitivne i demokratke ideje, podržavao pluralizam mišljenja i uvažavanje različitosti. Zbog toga je presuda zagrebačkog suda, najblaže rečeno, sramotan čin pravne države koja svoju strogoću vježba nad jednim od najvećih intelektualaca u Evropi. Dok svjetska kulturna javnost odaje priznanje Matvejeviću za njegov ogroman intelektualni i humanistički doprinos, dotle hrvatski pravosudni sistem vraća Republiku Hrvatsku i njene gradjane u doba “verbalnog delikta” i vremena kada su se sudski sankcionirali sloboda mišljenja i govora.

Udruženje/ udruga “BH novinari” podržava stavove Hrvatskog novinarskog društva i organizacija za zaštitu ljudskih prava o nužnosti preispitivanja sudske presude protiv Matvejevića, te uskladjivanja hrvatskog pravosudnog sitema sa evropskim standardima koji će uključivati i dekriminalizaciju klevete.

Upravni odbor udruženja/udruge “BH novinari”

Mostar, 7.11.2005.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest