Udruženje/udruga “BH novinari” upućuje najoštriji protest Reisu–l–ulemi Islamske zajednice Mustafi ef. Ceriću zbog ocjena koje je iznio o programu i novinarima Televizije Federacije BiH tokom četvrte ramazanske hutbe u Begovoj džamiji u Sarajevu. Ocjene koje je tom prigodom iznio ef. Cerić predstavljaju najgrublji napad na novinare i urednike Federalne TV, slobodu novinarstva i poziciju ovog medija kao javnog servisa informiranja.

Ocjene reisa Cerića, o tome kao Federalna TV dovodi “bosanske muslimane u vezu sa navodnom medjunarodnom terorističkom mrežom”, te da širi “strah medju muslimanima ” i huška ” one koji nisu dovršili ubijanje da to učine “, predstavljaju nezapamćen pokušaj impuriranja urednicima Federalne TV da žele nanijeti zlo muslimanima u svetom mjesecu Ramazana i time povrijediti njihova vjerska osjećanja.

Ovakve ocjene su i veoma opasne, budući da bez ikakvog logičkog smisla dovode u vezu ratne zločince koji još uvijek nisu uhapšeni i kažnjeni, te genocid u Srebrenici sa radom novinara i emisijama Federalne TV. Samo oni koji nemaju poštene namjere ili žele sakriti djela pojedinaca iza svih bosanskih muslimana, njihovih plemenitih vjerskih osjećanja i običaja, mogu izreći ocjenu kako jedan medij “podržava huškanje onih koji nisu dovršili naše (misli se na: bosanske muslimane) ubijanje, da to dovrše”.

Ovo nije prvi put da reis Cerić izriče ocjene o radu medija, da koristi prostore za molitvu i okupljanje vjernika za izazivanje neprijatljstva prema odredjenim medijima, čime se na najdirektniji i grub način umiješao u uredničku politiku i medijske slobode. Udruženje/udruga “BH novinari” smatra kako reis Cerić, vjerske zajednice u BiH i njihovi poglavari imaju potpuno pravo analizirati rad medija, upućivati svoje komentare, kritike i sugestije uredništvima i zajedno sa njima planirati aktivnosti koje će na profeisonalan način predstavti vjerski život i običaje. No, potpuno je neprimjereno i sa modernom evropskom praksom nespojivo javno šikaniranje medija i novinara zbog njihovog rada i istraživačkih tema koje razotkrivaju umješanost pojedinaca u kriminogene radnje.

Udruženjenje/udruga “BH novinari” će uputiti najoštriji protest kabinetu Reisa i Saboru Islamske zajednice zbog ocjena koje je gospodin Cerić iznio o Federalnoj TV.

Sarajevo, 29.10.2005. Upravni odbor Udruženja/udruge “BH novinari”

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest