Protestno pismo Opštinskom odboru Srpske demokratske stranke Gacko

Udruženje/udruga “BH Novinari” i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Opštinskom odboru Srpske demokratske stranke Gacko zbog pritisaka na novinarku Biljanu Bokić, dopisnicu RTV Republike Srpske iz Trebinja i Gacka.

Opštinski odbor SDS Gacko izdao je u utorak, 30.augusta 2005. godine saopćenje za javnost u kojem novinarku Biljanu Bokić proglašavaju “personom non grata” i poziva gradjane Gacka da se prema njoj odnose u skladu sa tom ocjenom. Gatački SDS je najavio pokretanje krivičnog postupka protiv RTV Republike Srpske zbog izvještaja o načelniku Gacka Milanu Radmiloviću. U istom saopćenju, ova politička partija je iskazala nezadovoljstvo zbog načina na koji su i drugi mediji pisali o načelniku i njegovim postupcima.

Ponašanje vodećih ljudi SDS Gacko i odbornika ove stranke, proglašavanje novinarke nepoželjnom osobom u jednom gradu, direktan su atak na slobodu novinara i predstavljaju nezapamćen primjer onemogućavanja novinara u obavljanju radnih zadataka. Doda li se ovome informacija kako je SDS pozvao gradjane Gacka da se prema novinarki Bokić ponašaju kao prema “nepoželjnoj osobi”, slobodni smo zaključiti kako je to direktan poziv na ugrožavanje života ove novinarke i demostriranje nasilja nad njom.

Očito, SDS Gacka zaboravlja kako je prošlo vrijeme kada su se političke partije mogle miješati u uredjivačku politiku, odredjivati šta će i kako novinari pisati o pojedinim političarima i lokalnim liderima ili prijetiti krivičnim prijavama. Podsjećamo SDS Gacka kako je u BiH prije više godina ukinuta mogućnost krivičnog gonjenja novinara zbog njihovog izvještavanja, te da BiH ima legalne i civilizacijske okvire za rješavanje eventualnim spornih pitanja izmedju medija i političara ( institucija demanatija, pravila RAK, Zakon o zaštiti od klevete…)

Udruženje/udruga “BH Novinari” i Linija za pomoć novinarima su zabrinuti za fizičku i profesionalni sigurnost novinarkeBiljane Bokić. Bog toga zahtjevamo od MUP-a Republike Srpske da detaljno ispita ovaj slučaj i poduzmu sve mjere zaštite novinarke. Tražimo takodjer od SDS-a Gacko da povuče svoje saopćenje i sve kvalifikacije izrečene protiv ove novinarke i njene matične redakcije.

Udruženje/udruga “BH Novinari” i Linija za pomoć novinarima će o ovom slučaju izvjestiti EUPM i od njih zatražiti dodatne mjere zaštite.

Sarajevo, 31.8.2005. Upravni odbor Udruženja/udruge “BH Novinari”
Linija za pomoć novinarima

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest