Udruženje/udruga “BH Novinari” upućuje najoštriji protest redakcijskom kolegiju “Dnevnog avaza” zbog uznemiravajućeg i neetičnog izvještavanja o saobraćajnoj nezgodi što se dogodila u Sarajevu u subotu 6. augusta 2005. i u kojoj je teško povrijedjena sedmogodišnja djevojčica.

U izdanju “Dnevnog avaza” od 7. augusta ove godine, na naslovnoj i 23. stranici objavljena je fotografija na kojoj se vidi tijelo djevojčice ispod tramvajskih šina, te grupa ljudi koja promatra tijelo djevojčice. Fotografije objavljene uz tekst o nesreći u potpunoj su suprotnosti sa novinarskom etikom i članom 11. Kodeksa za štampu. U tom se članu naglašava kako novinari i mediji “ne smiju fotografirati djecu mladju od 15 godina bez dozvole roditelja”, te da mediji smiju “samo sa oprezom i odgovornošću identifikovati djecu koja su žrtve krivičnih djela”

Takodjer, potpuno je neprihvatljivo navodjenje nacionalnosti povrijedjene djevojčice budući da taj podatak ni na koji način ne može doprinijeti razjašnjavanju okolnosti pod kojima se desila nezgoda ( član 4. Kodeksa za štampu), ali može izazvati različita tumačenja u javnosti.

Udruženje/udruga “BH Novinari” podsjeća bosanskohercegovačku javnost kako je “Dnevni avaz” prihvatio Kodes za štampu i obavezao se na poštivanje njegovih članova stavljanjem potpisa glavnog urednika na tekst Kodeksa. Imajući to u vidu, objavljivanje uznemiravajuće fotografije predstavlja ne samo grubo kršenje općeprihvaćenih etičkih standarda u novinarstvu i Konvencije o pravima djeteta, već i gaženje vlastitog potpisa i preuzetih obaveza.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest