Nezavisna unija profesionalnih novinara BiH –Sarajevo
Udruženje novinara «Apel» – Mostar
Nezavisno udruženje novinara Republike Srpske – Banja Luka

SAOPĆENJE

Nezavisna unija profesionalnih novinara BiH iz Sarajeva, Udruženje novinara «Apel» iz Mostara i Nezavisno udruženje novinara Republike Srpske iz Banja Luke donijeli su odluku o sazivanju Osnivačke skupštine i formiranju jedne organizacije pod nazivom «BH Novinari».

Cilj osnivanja Udruženja/Udruge « BH Novinari» je stvaranje samoodržive novinarske asocijacije za zaštitu slobode javne riječi, profesionalnih i socijalnih interesa novinara i ostalih uposlenika u medijima, te promoviranje etičkih standarda i intergriteta novinarske profesije u Bosni i Hercegovini.

Osnivanje Udruženja /Udruge «BH Novinari» podržali su brojni novinari i mediji iz BiH, kao i Medjunarodna federacija novinara (IFJ) iz Brisela. U pismu IFJ se naglašava kako čin ujedinjenja tri novinarske asocijacije predstavlja « prvi korak u stvaranju jedinstvenog pokreta novinara u BiH».

«Formiranje organizacije BH Novinari predstavlja izazov i drugim novinarskim asocijacijama u zemlji da se pridruže procesu ujedinjenja i solidarnosti koji će doprinijeti jačanju slobodnog novinarstva u BiH», navodi se u pismu Medjunardone federacije novinara (IFJ) upućenom delegatima Osnivačke skupštine Udruženja/ udruge «BH Novinari».

Osnivačka skupština će se održati u subotu, 11.decembra 2004. godine u zgradi UNITIC (Marijin Dvor – Fra Andjela Zvizdovića 1) u Sarajevu, sa početkom u 12 sati.

Sarajevo, 08.12.2004. godine
Borka Rudić, generalna tajnica NUPN

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest