Balkan: Pozivamo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se suzdrži od napada na novinare

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 11. avgusta 2024. godine verbalno zlostavljao novinare iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova tokom konferencije za novinare u Beogradu povodom mitinga protiv odobrenja Vlade Srbije za iskopavanje rude litijuma u Srbiji.

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružuje se mreži SafeJournalists u izražavanju pune solidarnosti sa novinarima koji su bili na meti predsjednika Vučića. Pozivamo predsjednika Vučića i vlasti da se suzdrže od ovog eklatantnog obrasca uznemiravanja novinara ili medija zbog kritičkog izvještavanja i umjesto toga osiguraju poštivanje osnovnih garancija slobode medija.

Dana 10. avgusta, građansko nezadovoljstvo rudarskim projektom Rio Tinta u dolini Jadra dovelo je do masovnih protesta u Beogradu, uključujući blokadu dvije željezničke stanice. Demonstracije su prethodnih dana održane i u drugim gradovima širom Srbije. Na sjednici Vlade 16. jula usvojena je uredba o ponovnom pokretanju kontroverznog projekta, koji su državni organi zaustavili 2022. godine, usred velikih protesta. Vučić je na konferenciji za novinare održanoj 11. avgusta iskoristio priliku da uperi prst u novinare koji su izvještavali o protestima, uključujući Oslobođenje iz Sarajeva, Jutarnji list i Dnevno.hr iz Zagreba, te N1 i NOVA RS iz Beograda i magazin Slobodna Bosna.

Kritikujući medijsko izvještavanje, Vučić se može čuti kako kaže: „Razumijem direktne prenose Kurtijevih medija. Razumijem fascinaciju, oduševljenje i prijetnje, kako kažu u Oslobođenju, kaže ‘borba protiv Vučićevih zločina’, pa kaže Slobodna Bosna ‘mogla bi Srbiju uvesti u građanski rat’, pa Jutarnji list, pa Direktno, Dnevno, takođe najavljuju građanski rat u Srbiji i nadaju mu se. Kažu, „autokrata hoće da devastira prirodu da bi ostao na vlasti.“ Razumijem njihov entuzijazam, razumijem njihovu želju da učine stvari lošim za Srbiju, nemam problem sa tim.“

“Zadatak medija je da objektivno i kritički izvještavaju o događajima od javnog interesa, uključujući i aktivnosti vlasti. Nedavni građanski protesti u Beogradu i drugim gradovima su javni događaji, a novinari – reporteri sa ovih skupova ne smiju biti na meti ili napadnuti zbog svojih izvještaja“, navodi mreža SafeJournalists

 

“EFJ je uznemiren kontinuiranim napadima Aleksandra Vučića na medije. Ovoga puta, ciljajući medije iz susjednih zemalja u javnom diskursu, Vučić ne ometa samo rad srpskih novinara, već i ugrožava novinare iz cijelog regiona”, rekla je predsjednica EFJ Maja Sever.

 

Od početka godine, u bazi podataka za brzi odgovor na slobodu medija, predsjednik Vučić je odgovoran za ili/i povezan sa osam slučajeva verbalnog zlostavljanja srpskih novinara. EFJ i mreža SafeJournalists apeluju na predsjednika Vučića da prestane da utišava kritičke glasove uznemiravanjem novinara i da im osigura sigurno radno okruženje bez zastrašivanja i političkog pritiska.

 

Zasluge: Elvis Barukcic / AFP

Tekst i fotografija : https://europeanjournalists.org/

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest