BH NOVINARI: Osuđujemo pritiske na novinare i novinarke Slobodne Bosne

Sarajevo, 26.7..2024. –  Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog sigurnosnih prijetnji i kampanje protiv magazina Slobodna Bosna i novinara i novinarki ovog medija, koji se vode putem društvenih mreža i medija u našij regiji već nekoliko mjeseci, a naročito intenzivno posljednja tri – četiri dana.

Zbog autorskih tekstova o političkih odnosima u regiji, posebno aktivnostima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i njegovog uticaja na dešavanja u susjednim državama,  kao i objave da srbijanske vlasti (navodno) finansiraju medije na Kosovu i u jednom od bh.entiteta – Federaciji BiH, novinari i novinarke Slobodne Bosne se suočavaju sa političkim pritiscima, uvredama, prijetnjama i neutemljenim kvalifikacijama koje ovaj medij i njegove uposlenike dovode u profesionalno i sigurnosno delikatnu i opasnu situaciju.

Za Upravni odbor BH novinara potpuno je neprihvatljivo da se autorski tekstovi Slobodne Bosne koriste za etiketiranje ovog medija kao „islamisitčkog“ ili „džihadističkog“, kako to mjesecima rade srbijanski političari i mediji pod njihovom kontrolom. Neprihvatljive su također i manipulacije kosovskih političara tekstovima Slobodne Bose za vlastite politčke bitke „za“ i „protiv“ vlade Albina Kurtija, kao i pokušaji pojedinih medija iz Prištine da dovedu u pitanje profesionalni kredibilitet novinara i novinarki Slobodne Bosne zbog navoda o mogućem finansiranju dva kosovska medija srbijanskim novcem.

Upravni odbor BH novinara snažno ističe kako ni jedan medij ili novinar/ka ne smiju biti proganjani ili trpjeti pritske i uvrede radi svojih autorskih tekstova. U tom kontekstu, podsjećamo na standarde Vijeća Evrope koji štite pravo na slobodu izražavanja i slobodu političke debate o temama od javnog značaja i kad se kao pojedinci ili grupe ne slažemo sa objavljenim sadržajima ili nas takvi sadržaji uznemiravaju i šokiraju.

Upravni odbor BH novinara daje punu podršku novinarima i novinarkama Slobodne Bosne i snažno osuđuje napade i pritiske na njih, a sve one koji nisu zadovoljni objavljenim sadržajima poziva na korištenje legitimnih i zakonskih sredstava reagiranja prema ovom mediju, uključujući demanti, žalbe (samo)regulatornim tijelima i/ili tužbe za klevetu.

Upravni odbor BH novinara 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest