Evropska federacija novinara podržala Rezoluciju o prekidu vatre u Izraelu i Palestini

Evropska federacija novinara (EFJ) javila je u petak da je podržala Rezoluciju o prekidu vatre u Izraelu i Palestini a koju je usvojila Evropska konfederacija sindikata (ETUC).

S obzirom na neuspjeh najnovijih pregovora o primirju i s obzirom na kopnenu invaziju na Rafah koju je pokrenula izraelska vojska, ETUC je pozvao Evropsku uniju (EU) da zauzme jasan stav protiv “ratoborne politike ekstremne desnice” i da koristi odgovarajuće mjere za hitnu akciju kako bi se izbjegla daljnja smrt i razaranja u Rafah i širom pojasa Gaze.

U Rezoluciji se, piše EFJ, spominje i rad novinari koji rizikuju svoje živote u Gazi kako bi služili pravu javnosti da zna. Podstiču se vlade da razmotre šta mogu učiniti kako bi spriječile ratne zločine, uključujući da uvode sankcija i pozivaju EU da razmotri vojni embargo.

“ETUC ponavlja svoju duboku zabrinutost zbog teških gubitaka života i katastrofalne humanitarne situacije u Gazi i njenog efekta na civile, posebno djecu i žene (…). ETUC pohvaljuje rad svih radnika na prvoj liniji koji pružaju humanitarnu podršku u ovoj krizi i izražava svoju podršku posebno humanitarnim radnicima i novinarima koji rizikuju svoje živote u Gazi zbog svog rada i ključne službe čovječanstvu i demokratiji”, navedeno je, između ostalog, u Rezoluciji.

Tokom debate koja je prethodila Rezoluciji, koju je usvojio Izvršni odbor ETUC-a, generalni sekretar EFJ Ricardo Gutiérrez je istakao činjenicu da je Međunarodna federacija novinara (IFJ) dokumentovala slučajeve 116 ubijenih novinara od 7. oktobra 2023., od kojih je 109 Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanonca.

“Nikada u savremenoj historiji naša profesija nije doživjela takav masakr u tako kratkom vremenskom periodu”, rekao je Gutiérrez.

Kompletna Rezolucija je dostupna na ovom linku.

Izvor: Mediacentar/EFJ

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest