Assange je slobodan, ali SAD nije odustao od zastrašivanja novinara

BH novinari se pridružuju Sindikatu novinara Hrvatske, Europskoj federacija novinara (EFJ) i Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ) u pozdravljanju oslobađanja australskog novinara Juliana Assangea , nakon 14 godina sudskog maltretiranja i pet godina zatvora. Odbacivanjem 17 od 18 optužbi s kojima se suočio izbjegava se kriminalizacija normalne novinarske prakse poticanja izvora da povjerljivo dijele dokaze o prijestupu i kriminalu. Ali prisiljavajući Juliana Assangea da prizna krivicu za zločin koji nije počinio, SAD nastavlja pritisak na svakog novinara, bilo gdje u svijetu, koji otkriva povjerljive informacije o američkoj nacionalnoj obrani.

Julian Assange je izašao na slobodu i vraća se  u Australiju nakon što je sporazumom o priznanju krivnje sa Sjedinjenim Državama okončana višegodišnja pravna drama za osnivača WikiLeaksa . Assange, koji je od 2010. objavio stotine hiljada povjerljivih američkih dokumenata na web stranici WikiLeaks, pušten je iz britanskog zatvora visoke sigurnosti.

Julian Assange otputovao je na Sjeverno Marijansko ostrvo, teritorij SAD-a u Tihom okeanu, kako bi se izjasnio krivim po dijelu optužnice za zavjeru za dobijanje i širenje informacija o nacionalnoj obrani. Osuđen je na pet godina i dva mjeseca zatvora, ali mu se uračunava vrijeme koju je proveo iza rešetaka u Britaniji dok se borio protiv izručenja Sjedinjenim Državama.

“Moći ćete izaći iz ove sudnice kao slobodan čovjek”, rekla je sutkinja Assangeu, dodajući da se nada da će mu dogovor vratiti malo “mira” nakon zatvaranja.

Američke vlasti htjele su suditi Assangeu za odavanje vojnih tajni o američkim ratnim zločinima u Iraku i Afganistanu. Washington je optužio Assangea prema Zakonu o špijunaži iz 1917. Američka savezna velika porota ga je 2019. optužila po 18 točaka koje proizlaze iz WikiLeaksove objave niza dokumenata o nacionalnoj sigurnosti. Materijal je uključivao video na kojem se vidi kako su civili ubijeni vatrom iz američkog helikoptera u Iraku 2007. Među žrtvama su bili fotograf i vozač iz Reutersa.

Assange je držan u londonskom zatvoru Belmarsh od 2019. nakon što je proveo sedam godina u veleposlanstvu Ekvadora u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje se suočio s optužbama za seksualni napad koje su na kraju odbačene.

Najava sporazuma o priznanju krivnje došla je dvije sedmice prije nego što se Assange trebao pojaviti pred sudom u Britaniji kako bi se žalio na presudu kojom je odobreno njegovo izručenje Sjedinjenim Državama.

IFJ se zalagao za oslobađanje Assangea od objave američkih optužbi protiv njega 2019. Prošle godine je 20 novinarskih sindikata i udruga povezanih s EFJ-om dodijelilo Julianu Assangeu članstvo (ili počasno članstvo) u svojim organizacijama. Promatrač IFJ-a prisustvovao je saslušanjima o njegovom izručenju, izvještavajući i komentirajući postupke. A 18. lipnja Izvršni odbor IFJ-a i nekoliko članova Upravnog odbora EFJ-a organizirali su prosvjed ispred zatvora Belmarsh u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je bio zatvoren Assange.

“Trebali bismo zaista pozdraviti oslobađanje Juliana Assangea, koji nikada nije trebao biti izložen ovakvom pravosudnom maltretiranju, samo zato što je govorio istinu o američkim ratnim zločinima”, rekla je Maja Sever , predsjednica EFJ-a. “Ali kao što je objasnila posebna izvjestiteljica UN-a za slobodu mišljenja i izražavanja  Irene Khan, odbijanjem odbacivanja optužbi iz Zakona o špijunaži i prisiljavanjem Assangea da prizna krivicu za zločin urote koji nije počinio, SAD nastavlja pritisak na sve novinare koji bi koristili informacije koje se odnose na nacionalnu obranu SAD-a. Assange je slobodan, ali SAD nije odustao od zastrašivanja novinara”.

Izvor: Sindikat novinara Hrvatske

FOTO: Yuichi Yamazaki / AFP

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest