BH NOVINARI: Odluku o nagradi Off The Record donosi žiri ove manifestacije 

Banja Luka/Sarajevo, 27.5.2024. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari želi informirati bh.javnost da nije sudjelovao u raspisivanju konkursa, izboru najboljeg novinara i dodjeli  nagrade Kluba novinara Banja Luka u okviru manifestacije Off The Record, koja je održana u Banjoj Luci u petak 24.5.2024. godine. Također, Upravni odbor BH novinara odlučno odbacuje svaku vrstu pritsaka na udruženje i pojedince, a posebno širenje govora mržnje, dezinformcija i huškanja putem društvenih mreža.

Od ustanovljavanja manifestacije Off The Record 2013. godine na ideji Kluba novinara Banja Luka, ona je bila u potpunoj nadležnosti samog Kluba, kako od kreiraja konkursa i poziva novinarima za sudjelovanje, preko izrade i usvajanja pravila za dodjelu nagrada do žiriranja i izbora najboljeg novinara iz Banje Luke. Samostalnost banjolučkog Kluba u organizovanju manifestacije i izboru najboljeg novinara je dio demokratskog i decentralizovanog razumijevanja slobode izražavanja, slobode djelovanja i rada BH novinara. Takav pristup bio je i dio međusobnog uvažavanja unutar Upravnog odbora udruženja i povjerenja da rukovodstvo Kluba novinara Banja Luka organizuje i upravlja ovom manifestacijom sa ciljem  okupljanje novinara, solidarnosti i jačanja profesionalnog dijaloga među novinarima ovog grada.

Sa bh.javnošću dijelimo i činjenicu da, prema pravilima manifestacije Off the Record, žiri, kojeg čine nagrađeni novinari i novinarke iz prethodnih godina, potpuno samostalno odlučuju kome će dodijeliti priznaje najboljeg novinara, bez da Klub novinara Banja Luka i njegovo rukovodstvo imaju na to bilo kakvog uticaja.

Sa ciljem smirivanja cijele situacije i smanjivanja podjela u novinarskoj zajednici, predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić i sekretarka Kluba Ljiljana Smiljanić odlučili su podnijeti ostavke. Upravni odbor BH novinara će uskoro imenovati vršioca dužnosti – koordinatora ili koordinatoricu za Kluba novinara Banja Luka do izbora novog rukovodstva.

Smiljanić i Vukelić su podnijeli ostavke i na članstvo u Upravnom odboru BH novinara, o čemu će odlučivati članovi Odbora na svojoj idućoj sjednici.

 

Upravni odbor BH novinara

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest