Pulitzer 2024: Po tri nagrade za New York Times i Washington Post

Specijalno priznanje uručeno je novinarima i medijskim radnicima koji izvještavaju iz Pojasa Gaze.

Njujorški Columbia University dodijelio je u ponedjeljak najviša priznanja za novinarske radove. Najviše nagrada su odnijele dvije dnevne novine, New York Times i Washington Post, koje su dobile po tri Pulitzera za rad u prošloj godini.

Nagrada za “Javnu službu” dodijeljena je istraživačkom mediju ProPublica čiji su novinari svojim pričama “probili debeli zid tajnosti” koji okružuje američki Vrhovni sud. Njihove priče su razotkrile da su milijarderi sudijama tog suda davali poklone i plaćali putovanja.

U kategoriji “Breaking News Reporting”, Pulitzerovu nagradu dobila je novinarska ekipa kalifornijskog medija Lookout Santa Cruz za izvještavanje o poplavama zbog kojih je raseljeno hiljade stanovnika i uništeno više od hiljadu domova i poslovnih prostora.

Novinarka New York Timesa Hannah Dreier proglašena je najboljom u kategoriji “Istraživačko novinarstvo” za priče o radu djece migranata u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), dok je novinarka The New Yorkera Sarah Stillman bila najbolja u kategoriji za eksplanatorno novinarstvo. Stillman je nagrađana za priču koja kritikuje pravni sistem koji se oslanja na optužbe za krivično djelo ubistvo, a čije posljedice su razorne za marginalizirane zajednice.

Najbolje u kategoriji “Lokalno izvještavanje” bile su Sarah Conway iz organizacije City Bureau i Trina Reynolds-Tyler iz novinarske organizacije Invisible Institute, za serijal priča o nestalim Afroamerikankama u Chicagu koje su pokazale da su sistemski rasizam i zanemarivanje policije pridonijeli njihovim nestancima. Ekipa Invisible Instituta dobila je Pulitzera i u kategoriji za audio izvještavanje za seriju priča o zločinima iz mržnje 1990-ih u Chicagu.

U kategoriji “National Reporting” nagrađene su ekipe Reutersa i Washington Posta, dok je ekipi New York Timesa uručena nagrada u kategoriji za “International Reporting” za izvještavanje o napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine, te izraelskim obavještajnim propustima i sveobuhvatnom, smrtonosnom odgovoru izraelske vojske u Gazi.

U kategoriji “Feature Writing” pobijedila je spisateljica Katie Engelhart za radove o progresivnoj demenciji koje je objavio The New York Times, dok je u kategoriji za najbolji komentar pobijedio saradnik Washington Posta Vladimir Kara-Murza za kolumne koje su, pod rizikom, napisane iz zatvora, a koje upozoravaju na neslaganja u Rusiji i kritikuju vlast predsjednika te zemlje Vladimira Putina, te insistiraju na demokratskoj budućnosti Rusije.

Najbolji u kategoriji “Kritika” bio je Justin Chang iz Los Angeles Timesa, a nagrađen je za filmsku kritiku koja se osvrće na savremeno iskustvo gledanja filmova.

David E. Hoffman iz Washington Posta nagrađen je u kategoriji “Editorial Writing” za serijal priča o novim tehnologijama i taktikama koje autoritarni režimi koriste za suzbijanje neslaganja u digitalnom dobu.

U kategoriji “Illustrated Reporting and Commentary” najbolji je bio saradnik The New Yorkera Medar de la Cruz za vizuelnu priču o zatvoru na ostrvu Rikers u kojoj je koristio crno-bijele fotografije koje humanizuju zatvorenike i osoblje kroz njihovu “glad” za knjigama.

Dvije velike novinske agencije Associated Press i Reuters dobile su nagrade za najbolje fotografije. Reuters je bio najbolji u kategoriji “Breaking News Photography” a nagradu je dobio za neobrađene fotografije kojim su dokumentovani napad Hamasa na Izrael i razorni napadi Izraela na Gazu. Agencija Associated Press dobila je nagradu u kategoriji “Feature Photography” za fotografije koje prikazuju migrante koji iz Kolumbije putuju prema južnoj granici SAD-a.

Posebno priznanje posthumno je dodijeljeno piscu i kritičaru Gregu Tateu čiji je jezik, kako se navodi, bio jednako uticajan kao i sadržaj njegovih djela.

Osim toga, posebno priznanje i nagradu dobili su novinari i medijski radnici koji izvještavaju iz Pojasa Gaze. Organizatori Pulitzerove nagrade navode da su ove nagrade posljednjih godina izdate u čast novinara koji su izvještavali o ratovima u Ukrajini i Afganistanu. Ove godine Odbor Politzerove nagrade odaje priznanje za hrabar rad novinara i medijskih radnika koji su pratili rat u Gazi.

Pod užasnim uslovima, kako su naveli, izuzetan broj novinara je ubijen u nastojanju da ispričaju priče Palestinaca i drugih u Gazi, a ističu da je ovaj rat među žrtvama odnio i živote pjesnika i pisaca.

Pulitzerova nagrada najprestižnija je novinska nagrada u SAD-u i dodjeljuje se svake godine u preko 20 kategorija. Kompletna lista ovogodišnjih dobitnika dostupna je na ovom linku.

 

Izvor: PulitzerNYT, Mediacentar

Foto: Wikimedia

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest