Koalicija za žene u novinarstvu objavila mapu uhapšenih novinarki u svijetu

Koalicija za žene u novinarstvu (CFWIJ) je 3. maja, na Dan slobode medija, podsjetila na zatvorene i uhapšene novinarke širom svijeta. Objavila je mapu sa fotografijama i informacijama o tome gdje i kako su privedene, uhapšene ili zatvorene novinarke od početka 2024.

Prema podacima CFWIJ-a u svijetu su trenutno zatvorene 92 novinarke, od kojih neke služe dugotrajne zatvorske kazne dok nekima prijete i doživotne kazne zatvore. Iz CFWIJ-a navode da je od početka 2024. godine u svijetu privedeno, uhapšeno ili zatvoreno 57 novinarki.

Iz CFWIJ-a ističu da su vlade širom svijeta pronašle “najpodmuklije” sredstvo za ušutkivanje novinarki, kao i da je ove godine uočen porast zatvorenih novinarki u svijetu. Povećanjem broja hapšenja novinarki raste i prijetnja slobodi govora i demokratiji na globalnoj razini, naveli su.

Zatvaranje novinarki, dodaju, predstavlja teški oblik cenzure koji urušava temeljna načela medijskih sloboda. Iz CFWIJ-a naglašavaju da je hitno potrebno zaštititi novinarke i omogućiti im da izvještavaju slobodno i bez straha. Njihovo zatvaranje služi kao podsjetnik na opasnosti sa kojima se susreću u potrazi za istinom i odgovornošću.

Iz CFWIJ–a su naveli i izazove s kojima se susreću žene u medijima, uključujući prijetnje, uznemiravanja i diskriminaciju. Iz ove organizacije napominju kako takva ophođenja prema novinarkama dovode do cenzure, ali se šalje i poruka koja sprečava druge žene da uđu u novinarsku profesiju.

Osim zatvaranja novinarki, iz CFWIJ-a podsjećaju da su doživotne kazne i ubistva novinarki postali učestaliji u 2024. godini. Naveli su primjer ubijene novinarke Tahire Nosheen Rana u Pakistanu, kao i ubistvo novinarki Hibe al-Abadlu i njene kćerke Judy, Alae Hassan Al-Hams i Angham Ahmed Adwan koje su ubijene u izraelskim napadima u Gazi.

Iz ove organizacije napominju da se novinarke suočavaju se proizvoljnim hapšenjima, često pod sumnjivim optužbama. U Kanadi je, kako navode, novinarka Brandi Morin optužena za ometanje tokom izvještavanja o policijskoj raciji, dok je u Azerbajdžanu, racija u televiziju Toplum rezultirala pritvaranjem nekoliko novinarki bez jasnih optužbi.

U nekim slučajevima novinarkama se izriču nesrazmjerno oštre kazne. Novinarka Shin Daewe u Mijanmaru je osuđena na doživotnu zatvorsku kaznu, navode iz CFWIJ-a. Novinarka Kasarahchi Aniagolu u Nigeriji nasilno je uhapšena dok je izvještavala o policijskoj raciji, a CFWIJ piše da se novinarke često optužuju za terorizam ili ugrožavanje sigurnosti bez značajnih dokaza, kao što se vidi u slučajevima iz Rusije i Burundija.

Mapa zatvorenih i privedenih novinarki u svijetu dostupna je na ovom linku.

Foto: Screenshot/ CFWIJ

Izvor: CFWIJ, Mediacentar

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest