Kipar: IFJ i EFJ podržavaju zahtjeve sindikata novinara za pristojne plate i bolje uslove rada

Unija kiparskih novinara (UCJ) pokrenula je kampanju ‘Novinari imaju glas’ kako bi podigla svijest o poteškoćama s kojima se novinari suočavaju u zemlji. Niske plate, nesigurni uslovi rada i kolektivni ugovor za novinare koji nije obnavljan više od jedne decenije mogli bi imati razarajući uticaj na kvalitet informacija, medijski pluralizam i demokratiju, upozorava UCJ.

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) u potpunosti podržavaju zahtjeve svoje podružnice UCJ i pozivaju poslodavce da započnu pregovore o poboljšanju uslova rada novinara i okončanju nesigurnosti u medijskom sektoru.

Novinarstvo je na Kipru u opasnosti. UCJ je alarmirao smanjenje plata, široko rasprostranjenu nesigurnost radnih mjesta i sistematski nedostatak osoblja u medijskom sektoru, što dovodi do povećanog obima posla, što bi moglo ugroziti kvalitet informacija.

Borba za povećanje plata i pristojne uslove rada traje već godinama, ali vrtoglava inflacija je bila okidač.

„Uslovi za rad novinara na Kipru dostigli su tačku preloma“, tvrdi predsednik UCJ Džordž Frangos. „Čvrsto vjerujemo da na Kipru, nažalost, više nisu ispunjeni uslovi za kvalitetno istraživačko novinarstvo, što ima potencijalno razoran utjecaj na kvalitet informacija, medijski pluralizam i demokratiju općenito“.

Kolektivni ugovor za novinare nije obnavljan više od decenije, a svi napori UCJ-a da to učini naišli su na odbijanje poslodavaca da započnu pregovore. Ništa bolja situacija nije ni u sektoru online medija, gdje novinari koji rade za online novinske kuće nisu obuhvaćeni nijednim kolektivnim ugovorom.

„Našom kampanjom želimo da ukažemo na hitnu potrebu za pristojnim platama, obnovom kolektivnih ugovora i boljim uslovima rada […] Tražimo podršku celog društva za naše pravedne zahtjeve i da budemo uz novinarstvo kao javnost dobro na Kipru”, objašnjava Frangos.

UCJ ohrabruje sestrinske sindikate i novinare širom svijeta da potpišu njegovu peticiju da podrže njene zahtjeve i dijele poruke solidarnosti na društvenim mrežama koristeći hashtag #esk.

IFJ i EFJ stoje uz svoju podružnicu i u potpunosti podržavaju njene zahtjeve za povećanje plata i dostojanstven rad. „Sajamski zahtjevi novinara na Kipru i naše podružnice odjekuju borbom novinarskih sindikata širom svijeta. Postoji potreba da se shvati da loši uslovi rada i niska plata utiču na kvalitet informacija i da mogu imati nepovratan uticaj na demokratiju. Pozivamo poslodavce da započnu pregovore sa sindikatima i predstavnicima novinara”.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Izvor: EFJ

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest