Poziv na Novinarsku akademiju 2024

Udruženje/udruga BH novinari poziva studente/ice novinarstva, komunikologije i srodnih humanističkih znanosti u dobi od 18 do 25 godina  iz Bosne i Hercegovine da se prijave na Novinarsku akademiju 2024 – vaninstitucionalnu praktičnu edukaciju novinara/ki i studenata/ca novinarstva, koju BH novinari organiziraju od 2013. godine.

Ovogodišnja Novinarska akademija je namjenjena studentima/cama  studente/ice novinarstva, komunikologije i drugih srodnih humanističkih znanosti, a bit će organizovana kao ljetni kamp na Boračkom jezeru  u periodu 7 -16. juna 2024.        

Tema praktične obuke je “Studenti novinarstva u akciji pomirenja i smanjvanja govora mržnje u Bosni i Hercegovini” ( #StudentsAgainstHate, #JournalismStudents4Reconciliation ), a predavači će biti istaknuti profesori/ce novinarstva i novinarske etike, medijski profesionalci, međunarodni stručnjaci/nje i aktivisti/ce civilnog društva.

Cilj ove edukacije jeste da mlađe generacije razumiju etičke dimenzije medijskog izvještavanja, višeznačne oblike populizma, te štete koju prouzrokuju žtvama rata svojim neprofesionalnim izvještavanjem. Tokom akademije baviti ćemo se i ulogom medija u jačanju kohezivnih elemenata bh.društva, interetničkog dijaloga, suživota, kao i zaštite kredibilnosti novinarkih izvora. U svrhu rasvjetljavanja postkonfliktnog okruženja i kulturne traume, studentima će biti omogućen uvid u različite alternativne istraživačke metode koje mogu pomoći kreatorima medijskih sadržaja da sami utiru put uspostavljanja mira i jačanja javnog dobra.

Tokom petodnevnih edukativnih modula, polaznici Novinarske akademije 2024. će sudjelovati u različitim praktičnim vježbama o temi (ne)poštivanja kodeksa novinarske etike i preporukama Vijeća Evrope o slobodi izražavanja i informiranja o ljudskim pravima. U okviru večernjeg programa studenti/ce imati priliku pogledati nekoliko dokumentarnih filmova koji se bave pitanjima pomirenja i borbe protiv govora mržnje u javnom komunikacijskom prostoru.

Organizator snosi troškove boravka na Boračkom jezeru, kao i putne troškove dolaska i odlaska sa Novinarske akademije 2024.

Za prijavu na Novinarsku akademiju 2024 potrebno je popuniti online formu: https://forms.gle/tMe6veqAvf16KJpSA

Konkurs je otvoren od 2. aprila, upitnik treba ispuniti/dostaviti najkasnije do 10.maja 2024. godine do 23:00h.

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju – telefon 033 223 818.

Edukativni kampovi Novinarske akademije biti će održani uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH 2024 biće organizovani kroz 2 edukativna kampa u  junu 2024.

Nakon završenog jednog od modula, studenti će imati priliku da se bave istraživačkim radom, da istražuju neke od tema povezanih sa medijskim izvještavanjem na primjer o žrtvama rata. Imati će mentora u nekom od iskusnih novinara i uglednih profesora sa novinarske akademije i radovi će biti objavljeni na web stranici BH novinara i profilima na društvenim mrežama i autorima najboljih 5 radova biti će uručena simbolična nagrada – tablet.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest