BH NOVINARI: Javni protest rektoru Univerziteta u Zenici 

Sarajevo, 13.marta 2024. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest rektoru Univerziteta u Zenici prof dr Jusufu Durakoviću radi neutemeljenih i zlonamjernih optužbi da BHRT, RTV Federacije BiH i portal Klix ne prate rad ovog univerziteta i ne izvještavaju javnost o njegovim aktivnostima.

Rektor Jusuf Durković je krajem prošlog mjeseca uputio pismo rukvodstvu navedenih medija, protestvujući što novinari/ke – dopisnici iz Zenice, nisu pratili jedan od događaja na Univerzitetu, te optužujući ih da “uopće ne prate” rad ove visokoškolske ustanove i insinuirajući kako je riječ o namjernoj “sabotaži” promocije projekta važnog za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Rektor Duraković čak traži od rukovdstva ovih medija da “ispitaju” da li je u ovom slučaju riječ o “ličnom nemaru pojedinaca, ličnim interesima ili instrukcijama od strane nosilaca političke moći”.

Upravni odbor BH novinara smatra potpuno neprihvatljivim pokušaje rektora Univerziteta u Zenici da se miješa u uredničke odluke o medijskom  pokrivanju događaja na terenu, a posebno je neprihvatljivo lažno optuživanje novinara/ki da uopće ne prate rad Univerziteta iz ličnih ili političkih interesa. Prostim uvidom u programe ovih medija, kao i pretragom na internetu, evidentno je kako su BHRT, RTVFBiH i Klix kontinuirano izvještavali o radu zeničkog Univerziteta, uključujući i aktivnosti rektora Durakovića.

Upravni odbor BH novinara naglašava kako (ne)dolazak na jedan događaj ne bi smio biti razlog za širenje neistina o novinarima/kama, a neinformisanost rektora Durakovića motiv za lažno optuživanje i institucionalno miješanje u uredničke odluke o tome koje će događaje mediji pratiti a koji ne. U tom kontekstu,  UO BH novinara traži od gospodina Durakovića da povuča svoje pismo upravi BHRT -a, RTVFBiH i Klix –u, te da se javno izvini novinarima/kama koji izvještavaju iz Zenice za ove medije.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest