U Zenici preminuo Pane Škrbić

Nakon duge i teške bolesti, u  Zenici je preminuo Pane Škrbić, osnivač i direktor Nezavisne agencije za izbor najmenadžera jugoistočne i srednje Evrope, te poznati  privrednik  i sportski radnik, decenijama aktivan u medijskoj zajednici i društvenom životu Bosne i Hercegovine i regiona Zapadnog Balkana.

Pane Škrbić rođen je 1943. godine u Glamoču, svoje školovanje je nastavio u Bugojnu gdje je s 23 godine postao najmlađi predsjednik Općine Bugojno.  Krajem 70-ih godina došao je u Zenicu, grad u kojem je proveo najveći dio života.

U svojoj profesionalnoj karijeri, dao je značajan  doprinos poslovanju  zeničkog lista “Naša riječ”, bio je generalni direktor ZOI TOURS-a koji je upravljao olimpijskim centrima u BiH, a 1988. godine pokrenuo je prvu privatnu turističku agenciju u bivšoj Jugoslaviji – Intertours.

Ratne 1994. godine organizovao je prvi “Izbor menadžera godine” manifestaciju koja je tokom  30 godina organizovala više od 50 različitih događaja i takmičenja privrednika, na kojima je sudjelovalo oko 500 menadžera iz oblasti privrede, medija, sporta, kulture, umjetnosti i javnog života općenito.

Pane Škrbić je bio angažiran i  kao direktora NK Čelik, a najduže je bio predsjednik Rukometnog kluba Čelik.

U okviru novinarske profesije, pokrenuo je i uređivao list “Borba”, bio osnivač i urednik magazina “Euro manager” i  član Udruženja/udruge “BH novinari”.

Dobitnik je nagrade “Svjetski ambasador znanja”, koja mu je uručena u junu 2017. godine, u Sloveniji.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest