Slučaj Šarčević – Pravo na život i pravo na slobodu izražavanja nemaju alternativu

Saopštenje za javnost dijela članstva P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine

Mi, dole potpisani članice i članovi PEN Centra Bosne i Hercegovine, bezuslovno osuđujemo napade na Franju Šarčevića, docenta na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu i urednika portala Prometej.ba. U napadima na njega, putem medija i društvenih mreža, pa čak i od strane nositelja izbornih funkcija, otvoreno se pozivalo na mržnju, progon i sam fizički obračun sa Šarčevićem.

Zahtijevamo da nadležni organi utvrde stepen i vrstu odgovornosti iz domena krivičnog i prekršajnog zakonodavstva u konkretnom slučaju.Tražimo od nadležnih tijela da ispitaju i sankcioniraju sve slučajeve kršenja zakona i kodeksa medija i novinarske profesije u kontekstu stava Udruženja BH Novinari koje je zatražilo hitnu istragu i sankcioniranje medija u ovom slučaju, a kojem su se pridružila i ostala profesionalna novinarska udruženja iz regije, koja djeluju u okviru mreže SafeJournalists. (https://safejournalists.net/portfolios/safejournalists-hitno-istraziti-i-sankcionirati-prijetnje-uredniku-portala-prometej-u-bosni-i-hercegovini/?lang=hr).

Pozivamo sve nositelje vlasti da upotrijebe funkciju koju obnašaju i političku moć koju imaju da ovakva ponašanja osude, zaustave i učine sve da se preveniraju mogući novi slučajevi, a oni koji su u ovakva djelovanja neposredno uključeni da sami sebe izuzmu i prestanu sa takvom praksom.Napad na kolegu Šarčevića nije jedini niti je usamljen. To se ustalilo kao normalno ponašanje i potpuno dopuštena stvar. Vlasti na svim nivoima moraju biti svjesne da su odgovorne ljudima i da trebaju i MORAJU biti izloženi kritici javnog mnijenja. Takva praksa i ponašanja, a naročito kada se radi o slučajevima gdje nositelji vlasti ovakva ponašanja čine, podstiču, odobravaju, i/ili prikrivaju, se moraju zaustaviti i sankcionirati.Iza ovog saopštenja stojimo mi, dole potpisani članice i članovi PEN Centra Bosne i Hercegovine, potpisani svojim imenom i prezimenom.

Mi smatramo da imamo svaku ljudsku i profesionalnu obavezu da reagiramo i štitimo u svim slučajevima kad su nečija temeljna prava ugrožena, pa tako i u ovom. Vjerujemo da se neće uskoro ali i nikako, desiti da „padne mrtva glava“ pa da onda imamo slučaj oko kojeg ćemo se moći jednoglasno usuglasiti, apelirajući uzaludno post festum i post mortem na zaštitu prava na život i slobodu govora i izražavanja.

Stava smo da svaka građanka i građanin ove države imaju pravo i obavezu da kritikuju sve što u državi ne valja a ne isključivo unutar vlastititog etno-nacionalnog korpusa. Praksa po kojoj samo „svoj“ smije kritikovati „svoga“ mora biti dokinuta i ne smije biti uzrok i razlog da se onima koji zaviruju „kod drugog u dvorište“ crtaju mete na leđima i navlače omče oko vrata.Sarajevo, 9.3.2024.

Ramiz Huremagić,

Stipe Odak,

Dragan Bursać,

Selma Raljević,

Mihaela Šumić,

Tanja Stupar Trifunović,

Branislav Mikulić,

Enver Kazaz,

Ivan Radeljković,

Alida Bremer,

Sanja Šoštarić,

Jasmin Duraković,

Šuhreta Šura Dumanić,

Tijana Okić,

Almin Kaplan,

Darija Žilić,

Fedor Marjanović,

Selvedin Avdić,

Nenad Rizvanović,

Danijela Majstorović,

Lana Bastašić,

Nerzuk Ćurak,

Emina Žuna,

Almir Alić,

Nidžara Ahmetašević,

Antonije Nino Žalica,

Asmir Kujović,

Lamija Begagić,

Elvedin Nezirović,

Lejla Kalamujić,

Faiz Softić,

Goran Simić.

Izvor: P.E.N. Centar u BiH

FOTO: N1 BiH

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest