BH novinari izabrali šampione rodne ravnopravnosti 2024

Udruženje/udruga BH novinari izabralo je danas “Šampione rodne ravnopravnosti 2024” za medijski, društveno-akademski i javni doprinos rodnoj ranopravnosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini. Ovogodišnji dobitnici priznanja su RTV Livno iz Livna u kategoriji “Medij”, Almir Panjeta, freelance novinar iz Sarajeva u kategoriji “Novinar/ka”, te Fonadacija “Udružene žene” iz Banje Luke u kategoriji “Civilno društvo/akademska zajednica/javni sektor“.

Dobitinici priznanja “Šampioni rodne ravnopravanosti 2024” su se tokom prethodnih godina predano i kontinuirano zalagali za jednaka prava i ravnopravnost mučkaraca i žena u medijima, provodili edukativne aktivnosti o integriranju rodne ravnopravnosti u bh. društveni kontekst, samostalno producirali ili podržavali kreiranje medijskih sadržaja o rodnim pitanjima i ravnopravnosti, reagirali na slučajeve kršenja ženskih ljudskih prava u medijima i/ili kroz institucionalno (ne)djelovanje.

Almir Panjeta, freelance novinar i borac protiv maskuliniziranih narativa i predrasuda o ženama, kaže kako je za njega velika čast biti dobitnikom jednog ovako važnog priznanja.

“S jedne strane, ne osjećam se šampionom bilo čega, jer mislim da radim i djelujem onako kako bi jednostavno svako trebao da radi i djeluje. S druge strane, shvatajući kontekst i sredinu u kojoj živimo i djelujemo, i u kojoj nažalost nije sve uvijek tako, drago mi je da neko prepoznaje i cijeni moje ili bilo čije zalaganje. Drago mi je ako svojim primjerom mogu potaknuti druge da budu aktivniji i aktivnije u promociji svega navedenog i kreiranju boljeg i ravnopravnijeg okruženja za sve” istakao je Panjeta.

Premda u maloj lokalnoj sredini i medij koji je u vlasništvu Grada Livna, RTV Livno je napravilo veliki iskorak u zagovaranju i promociji rodne ravnopravnosti kroz aktivno sudjelovanje u Koordinacijskom tijelu za borbu protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama u Herceg-bosanskom kantonu, te realiziralo niz medijskih sadržaja i emisija o ovoj temi.

“Pregledom arhive Radio Livna utvrdili smo kako je riječ o blizu 50 radio sadržaja: tematskih emisija, priloga sa terena, izjava, te saopćenja za javnost. Ove smo sadržaje producirali u saradnji sa Udruženjem građanki ‘Grahovo’ iz Bosanskog Grahova i drugim NVO sa našeg područja, zatim sa srednjim školama, nadležnim ministarstvima, kao i gradskim vlastima i brojnim drugima aktivistima u zaštiti ženskih ljudskih prava i borbi proptiv stereotipa”, kazala je direktorica RTV Livno, Andrea Pavić.

Iz Fondacije “Udružene žene” iz Banje Luke poručuju kako priznanje “Šampioni rodne ravnopravnosti 2024” shvataju kao solidarnu podršku svim ženama i djeci koji su izloženi nasilju i koji se svakodnevno obraćaju ovoj fondaciji za zaštitu i pomoć u situacijama kada izostaje reakcija institucija.

“Ostajemo posvećene borbi za jednake mogućnosti, pristup pravdi i zaštiti prava svih žena koje su izložene nasilju i diskriminaciji u našem društvu” kaže Lana Jajčević, pravna savjetnica Fondacije “Udružene žene”.             .

BH novinari dodjeljuju priznanje “Šampioni rodne ravnopravnosti” već četvrtu godinu zaredom sa ciljem podsticanja novinara/ki i medija da promoviraju ženska ljudska prava i rodnu ravnopravnost, te da na fer, objektivan i profesionalan način izvještavaju o ženama i njihovim postignućima, uključujući i njihov javni, društveni i politički angažman.

FOTO: Vox Feminae

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest