„Vreme“ saznaje: Većinski vlasnik prodaje udio u Junajted grupi

Kako „Vreme“ saznaje, investicioni fond BC Partners je pokrenuo proces prodaje većinskog udjela u Junajted grupi. Na upit „Vremena“ izvršnom direktoru grupacije nismo dobili ni potvrdu ni demanti.

Kapital velikih investicionih fondova je nomadski: firme širom svijeta se kupuju povoljno, razvijaju i prodaju skupo. Investicioni fondovi tako funkcionišu, to im je posao. Tako je Salford svojevremeno kupio, pa prodao vodeće srpske kompanije Knjaz Miloš, Bambi i Imlek.

Kada je investicioni fond BC Partners sa sedištem u Londonu u martu 2019. postao većinski partner u Junajted grupi (UG), u čijem sastavu u Srbiji posluju SBB, televizije N1 i Nova S, dnevne novine „Danas“ i, od nedavno, nedeljnik „Radar“, bilo je jasno da to neće biti dovjeka. Prosječno zadržavanje kapitala investicionih fondova na jednom poslovnom projektu traje nekoliko godina, što kraće, to bolje.

BC Partners je vlasnik 55 odsto udjela u Junajted grupi, kоji su оtkupili оd KKR fоnda za 2,6 milijarde evra. Dragan Šоlak je manjinski vlasnik UG.

Javno nadmetanje

Kako „Vreme“ saznaje u krugovima uključenim u prodaju,  BC Partners je pokrenuo proces prodaje većinskog udjela u Junajted grupi koja prije svega u domenu telekomunikacija posluje u Grčkoj, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. U tu svrhu je angažovao investicione banke Morgan Stenli i JP Morgan.

Cilj je da se odjednom proda cjelokupni vlasnički paket u Junajted grupi. Očekuje se da u tu svrhu bude organizovano javno nadmetanje.

Na upit „Vremena“ upućen izvršnom direktoru BC Partners Nikosu Statopulosu, dobili smo odgovor: „BC Partners odbija da komentariše, ali cijeni što ste nam se obratili.“

Grčki portal Naftemporiki piše da su za kupovinu zainteresovani telekomunikacijska kompanija Etisalat iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijski Telekom. Saudijski Telekоm je prekо svоje firme TAWAL prоšle gоdine оtkupiо telekomunikacijske tоrnjeve u vlasništvu Junajted Grupe u Bugarskоj, Hrvatskоj i Slоveniji.

Grčki mediji su ranije pisali da ukоlikо ne prоnađu kupca za celоkupni udeо u Junajted grupi, BC Partners razmatra prvo prоdaju samо grčke medijske firme i tamošnjeg оperatоra Nоva.

Bojazan od medijskog mraka

Prodaja većinskog paketa u Junajted grupi za Srbiju bi mogla da ima političke posljedice. Srpska vlast u kontinuitetu napada medije koji u Srbiji posluju u sklopu Junajted grupe.

Već godinama iz Junajted grupe upozoravaju da zbog toga vlast na nelegalan način raznim mahinacijama sputava poslovanje i širenje kablovskog operatera SBB koji emituje televizije N1 i Novu S, koje pak predsjednik države Aleksandar Vučić redovno proziva.

O bojaznima da vlasnici dignu ruke od medijskog biznisa u Srbiji javno je govorio i programski direktor N1 Igor Božić. „Naravno da ima (bojazni), kada vidite u kojem pravcu sve ide. Hipotetički pričam, ali ko je lud da se takmiči sa državom?“

Božić je to rekao za Dojče vele u oktobru, kad je skupštinska većina „legalizovala“ to što državni Telekom osniva svoje medije. Prema njegovim rečima, režimu smeta „svaki slobodan ekran“.

„Vlast ne može da zivka vlasnike BC Partnersa, investicionog fonda koji je većinski vlasnik UG. Zato vlast vrši pritisak na čoveka srpskog porjekla (Dragana Šolaka) koji ima pojedinačno najviše akcija UG, svakodnevno ga šikanira kroz medije sa ciljem da se UG otjera iz Srbije“, naveo je tada Božić.

Ko god da otkupi većinski udio u Junajted grupi cilj će mu biti da podigne vrijednost kompanije pre nego što proda svoj udio, a naprednjačka vlast je demonstrirala da to neće dozvoliti dok se ne ukloni politička smetnja koju predstavljaju pre svega televizije N1 i Nova S.

Otuda bojazan da bi kao posljedica prodaje većinskog paketa u Junajted grupi medijski mrak u Srbiji mogao da postane još mnogo tamniji.

Izvor: Vreme

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest