Podrška za oslobađanje Juliana Assangea

“Progon Juliana Assangea koji je trenutno u toku ugrožava slobodu medija svuda u svijetu”, objavile su Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) u zajedničkoj izjavi uoči žalbenog ročišta koje će se održati u Londonu 20. februara. i 21. IFJ i EFJ, koji predstavljaju skoro 200 novinarskih sindikata i udruženja, protivili su se Assangeovom izručenju od objavljivanja američkih huškanja na osnovu američkog Zakona o špijunaži.

Optužbe se odnose na Wikiliksovo objavljivanje ratnih dnevnika Iraka i Afganistana 2010. godine. Oni su pružili izvanredno detaljan prikaz američkih vojnih akcija između 2004. i 2009. Dnevnici su uključivali epizode poput one koja je sada poznata kao video ‘Kolateralno ubojstvo’, u kojem američki vojnici u helikopteru pucaju na nenaoružane civile, ubivši njih 12. SAD optužuje Assangea za pribavljanje ove snimke sredstvima koja krše Zakon o špijunaži – i drugima.

Dominique Pradalié, predsjednica IFJ-a, rekla je da je dva puta srela Juliana Assangea u Belmarshu i da je bilo jasno koliko je dugo i teško patio. – U aprilu će se navršiti pet godina od kada je u zatvoru, iako nije ni za šta osuđivan. Radnje za koje SAD traže krivično gonjenje jasno se tiču ​​ugrožavanja novinarskih sloboda. Osuda Juliana Assangea bi nas sve ugrozila, rekao je Pradalié,

Maja Sever, predsjednica EFJ, rekla je da su novinari i njihovi sindikati od samog početka prepoznali da je Assange na meti zbog obavljanja zadataka koji su svakodnevni posao mnogih novinara – traženja uzbunjivača i razotkrivanja kriminala. – Stojimo uz novinare svih političkih uvjerenja i nacionalnosti i poručujemo da Assangea treba odmah osloboditi, rekla je Sever.

Dvodnevno ročište koje počinje 20. februara je posljednja Assangeova opcija u pravosudnom sistemu Ujedinjenog Kraljevstva da se bori protiv njegovog izručenja u SAD gdje se suočava sa 18 optužbi za koje bi mogla biti izrečena maksimalna kazna od 175 godina zatvora. Julian Assange se suočava sa krivičnim gonjenjem za radnje koje su svakodnevni posao novinara – razotkrivanje kriminalnog ponašanja. Njegova presuda bi ugrozila novinarstvo u cijelom svijetu.

– Kako bismo zaštitili slobodu govora, tražimo da se Assange odmah oslobodi i da se povuku sve optužbe protiv njega. Pozivaju se svi novinari da 20. februara u svojim redakcijama organiziraju simboličnu akciju kojom će pokazati da su novinari u Bosni i Hercegovini jedinstveni u podršci Assangeu, objavio je EFJ.

Izvor: EFJ i IFJ

FOTO: Damir Sencar /AFP

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest