BH novinari:  Konakovićeva  izjava je suprotna EU standardima političke neovisnosti PBS –a

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju profesionalo neprihvatljivom i politički štetnom izjavu Elemedina Konakovića, predsjednika Narodna i pravde (NiP) i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH), da je rješenje krize u sistemu javnog informisanja moguće tek kada dva javna servisa – FTV i BHRT, budi imali „menadžment koji će raditi po diktatu“  stranaka okupljenih u vladajućoj koaliciji „Trojka“.

Izjavom na press konferenciji, održanoj u petak 9.februara u Sarajevu, Konaković je nedvosmisleno stavio do znanja kako njegov politčki angažman u rješavanju problema naplate RTV takse za BHRT i FTV nije njihovo spašavanje od finansijske propasti i pomoć novinarima/kama i drugim uposlenicima/cama da dobiju zarađene plaće, već ciljani pokušaj nametanja političke kontrole i stvaranja pretpostavki za rad ovih medija u interesu stranaka „Trojke“,  a ne svih građana BiH.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako Konaković godinama, u kapacitetu predsjednika NiP –a i/ili različitih javnih funkcija koje je obnašao, pokazuje elementarno nepoznavanje medijskih sloboda i stadarda slobode izražavanja. Desetine puta je do sada    targetirao novinare/ke i dovodio u pitanje njihovu sigurnost i dostojanstven rad,  koristeći političke manpulacije, pa i institucionalne pritisake. Ovaj put je otišao korak dalje –  brutalno je i politčki nasrnuo na javne servise, demostrirajući potpuno nepoznavanje EU vrijednosti sistema javnog informisanja, unutar kojeg se politička nezavisnost i rad u interesu javnosti nalaze na samom vrhu.

Upravni dobor BH novinara ocjenjuje posljednju izjavu ministra Konakovićeva apsolutno neprihvatljivom i štetnom za evropski put BiH, budući da se zaštita javnog informisanja i politička neovisnost javnih servisa (uz medijske slobode i sigurnost novinara) nalaze među 14 uvjeta koje država mora ispuniti, kako bi dobila priliku otvoriti pregovore o EU integracijama. U tom kontekstu, UO BH novinara zahtijeva od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da rješavanje krize u naplati i zakonitoj raspodjeli RTV takse u oba bh.etiteta vrate u institucije sistema. Vijeće ministrara i državni Parlament moraju zaustaviti svaki pokušaj „političke trgovine“, prihvatanje „kompromisa“  ili donošenje bilo kakvih rješenja koja će reducirati slobodu izražavanja i pravo građana na pristup javnim i pluralnim izvorima informacija kao temeljnim demokratskim vrijednostima!

Upravni dobor BH novinara apeluje na Delegaciju Evropske unije i sve druge međunarodne aktere u BiH da ne dozvole ili podrže bilo kakve političke dogovore i  kalkulacije koje će omogućiti bh.političarima i strakama na vlasti da žrtvuju javno infomisanje, kao i  medijske slobode  općenito, radi očigledne „žurbe“ u ispunjavanju posljednih uvjeta za dobijanje odobrenja i početak pregovora o  EU integracijama.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

FOTO: Fena

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest