SafeJournalists: Osuda prijetnji novinarima u Crnoj Gori i na Kosovu

SafeJournalists mreža najoštrije osuđuje prijetnje novinaru televizije Vijesti Nikoli Milosavić Aleksić u Crnoj Gori, kao i novinarkama Ardiani Thaci Mehmeti i Erjoni Gjikolli na Kosovu. 

Do prijetnji novinaru Nikoli Milosavić Aleksić došlo je kada je on pozvao vlasnika firme „Trudbenik“ Vuksana Radonjića i pitao ga za komentar na temu koja se tiče firme čiji je vlasnik, nakon čega mu je Radonjić uputio niz uvreda i prijetnji. Radonjić je, između ostalog, prijetio da će novinaru ,,otkinuti glavu”  i ,,da mu ne padne na pamet da objavljuje bilo šta u vezi sa njim i njegovim restoranom”.

Podgorička policija brzo je reagovala i privela, a zatim i uhapsila osumnjičenog za prijetnje Vuksana Radonjića. Radonjić je uhapšen po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Još jedan slučaj prijetnji smrću desio se na Kosovu, novinarkama Ardiani Thaci Mehmeti i Erjoni Gjikolli, autorkama istraživačke emisije KIKS Kosova. 

Thaci Mehmeti i Gjikolli dobile su prijetnje smrću njima i članovima njihovih porodica, nakon istraživanja pjevača Erola Muratija, koji je, kako je istraživanje pokazalo, umešan u prevaru sa slovenačkim pasošima, kao i preprodajom automobila. U mejlu upućenom Udruženju novinara Kosova, novinarke navode da je njima i njihovim porodicama prećeno smrću sa novootvorenog profila na Fejsbuku. Kako novinarke kažu, u porukama je napisano ,,imate decu; svi ste okruženi decom, zapaliću ih…“.  Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji.

„Duboko smo uznemireni i osuđujemo prijetnje upućene našim kolegama Nikoli Miloševiću Aleksiću u Crnoj Gori i Ardijani Thaci Mehmetij i Erjoni Gjikolli na Kosovu. Ove pretnje su direktni napadi ne samo na novinare, već i na samu suštinu slobode štampe i demokratije u obe zemlje. Pozivamo vlasti da djeluju brzo i odlučno i da kazne počinioce u skladu sa nacionalnim zakonima. Naša stav je čvrst: uvijek ćemo se zalagati za bezbjednost novinara i osnovno pravo na slobodu govora. Napad na bilo kog novinara je napad na svačije pravo da bude informisan. Solidarni smo sa našim kolegama i protivimo se svakom obliku pretnje ili nasilja nad novinarima“, izjavio je Dragan Sekulovski, direktor SafeJournalists  mreže.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojim članicama SMCG i UNK i najoštrije osuđuje pretnje koje su upućene novinarima. Mreža podržava brzu reakciju policije i tužilaštva u Crnoj Gori i apeluje na nadležne da u što kraćem roku sprovedu postupak do kraja i kazne počinioca. Mreža takođe zahteva od nadležnih institucija na Kosovu da daju slučaju pretnji novinarkama prioritet i preduzmu neophodne korake kako bi se osoba koja se krije iza lažnog profila i preti pronašla i adekvatno kaznila. SafeJournalists mreža naglašava da institucije moraju da pokažu da neće ćutati ni na kakve napade i pretnje zaposlenima u medijima.

SafeJournalists mreža će obavjestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 1.12.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

FOTO: Canva

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest