SafeJournalists i MFRR: Presuda protiv Laboratorije za istraživačko novinarstvo i njene urednice u Severnoj Makedoniji mora biti poništena

Odlukom sudije preporučuje se da ministarstvo ugasi jednu od vodećih platformi za istraživačko novinarstvo u državi

Organizacije SafeJournalists mreža i Media Freedom Rapid Response (MFRR) zaprepašćene su nedavnom presudom za klevetu koju je donela sutkinja u Severnoj Makedoniji, a koja preporučuje gašenje jednog od vodećih istraživačkih medija u zemlji i očekuju da se ova štetna presuda brzo poništi po žalbom.

Naše organizacije upozoravaju da ova presuda – i alarmantna preporuka sutkinje – predstavljaju jasno kršenje međunarodnih standarda, suštinski neuspijeh u prepoznavanju javnog interesa koje ima novinarstvo i napad na istraživačko novinarstvo i slobodu medija u zemlji.

Dana 24. oktobra 2023. godine, sutkinja Osnovnog građanskog suda u glavnom gradu Skoplju presudila je protiv Laboratorije za istraživačko novinarstvo (IRL) i njegove glavne urednice Saške Cvetkovske i naložila da plate simboličnih 1 evro odštete biznismenu Koču Angjuševu, bivšem potpredsedniku Vlade Severne Makedonije, plus hiljade evra za sudske troškove obe strane.

Međutim, u pisanom obrazloženju, objavljenom 10. novembra, sutknja je neobjašnjivo presudila da IRL treba da bude klasifikovan kao „nemedijski“ i da su njegovi zaposleni „članovi grupe“, a ne profesionalni novinari. Ona je sugerisala da platforma radi nezakonito i preporučila da Ministarstvo pravde ispita rad ovog medija.

Građanska tužba za klevetu prouzrokovana je dokumentarnim filmom IRL-a, emitovanog u maju 2021, pod naslovom „Zavera protiv vazduha“. Dokumentarac, deo zajedničkog istraživanja sa OCCRP-om, emitovan je na javnoj televiziji i otkrio je kako lož ulje punjeno hemikalijama koje se koristi u sistemima grejanja u javnim institucijama u zemlji izaziva zagađenje. U dokumentarcu je Angjušev imenovan kao jedan od zvaničnika uključenih u upoznavanje kupaca i prodavaca sistema grejanja, što on negira i tvrdi da je kleveta.

Na prvom ročištu u martu 2022. godine, sutkinja Jovanka Spirovska Paneva presudila je u korist IRL-a i odbacila tužbe Angjuševa. Nakon pobijanja presude, Apelacioni sud je u maju 2022. odbacio presudu i naložio ponovno suđenje. U ponovljenom suđenju, ista sutkinja je isključila javnost iz praćenja suđenja, stala na stranu Angjuševa i proglasila optužene krivim za klevetu. Tokom ponovljenog suđenja, tužilac nije izneo nikakve nove dokaze.

IRL, član Centra za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), uložiće žalbu na posljednju presudu višem sudu. Takođe je rečeno da namjerava da podnese tužbu Ustavnom sudu zbog navodnog kršenja ustavnog prava na slobodu štampe.

Organizacije SJN i MFRR čvrsto stoje iza Laboratorije za istraživačko novinarstvo, Saške Cvetkovske i zaposlenih, i podržavaju njihov principijelno pravni osporavanje ove presude i njenih ozbiljnih posljedica po istraživačko novinarstvo u Severnoj Makedoniji. Ovaj slučaj ima neke karakteristike SLAPP-a – strateške tužbe protiv učešća javnosti – koju pokreću moćne poslovne ili političke ličnosti i čiji je cilj da priguši novinarstvo od javnog interesa. Treba napomenuti da Angjuševa tužba ima pozadinu u višegodišnjim pokušajima pritisaka, diskreditacije i verbalnog napada na medij i njegovo osoblje.

Dok su zahtjevi za obeštećenje i odštetu koje je izrekla sutkinja bili simbolični, plaćanje sudskih taksi obe strane predstavljaće finansijski pogodak za istraživačku medijsku platformu. Kaznena priroda presude takođe ima cenzorski zastrašujući efekat na novinarsku zajednicu u Severnoj Makedoniji. Kao što je navedeno u nedavnom izveštaju nakon misije u Skoplju od strane više međunarodnih organizacija za slobodu štampe, zloupotrijebe tužbi ove vrste rizikuju da potkopaju krhki napredak u slobodi štampe postignut poslednjih godina.

Štaviše, u presudi sutkinje se netačno navodi da IRL nije medij i da njegovo osoblje nisu novinari. U stvari, kao i mnogi istraživački mediji širom regiona, IRL je legalno registrovana kao organizacija civilnog društva i ima poseban mandat da izveštava o pitanjima kao što su kriminal, korupcija i dobro upravljanje. Jasno je da presuda ne uzima u obzir funkcionalnu definiciju novinarstva: delatnost kojom se može baviti svako, kako su istakli Komitet UN za ljudska prava i Komitet ministara Saveta Evrope.

IRL je bio zaslužan za većinu najkvalitetnijeg istraživačkog novinarstva u Severnoj Makedoniji u poslednjih pola decenije i objavio je nagrađivana istraživanja. Njegovi reporteri su visokoprofesionalni novinari koji, zajedno sa drugim istraživačkim medijima, imaju vitalnu ulogu čuvara koja nedostaje u širem medijskom okruženju.

Preporuka sutkinje da Ministarstvo pravde ugasi IRL stoga predstavlja i netačan i opasan napad na istraživačko novinarstvo u Severnoj Makedoniji. Ovu presudu treba poništiti što je prije moguće u žalbenom postupku, a pravne odluke koje se odnose na novinarske slobode treba da budu ocjenjene uz puno poštovanje međunarodnih standarda i sudske prakse.

Udruženje novinara Makedonije (AJM) podnelo je pritužbu Sudskom savetu na sudiju Spirovsku Panevu zbog disciplinskog prekršaja zbog nestručnog i nesavesnog obavljanja sudijske funkcije. Evropska federacija novinara (EFJ) i Udruženje novinara Makedonije (AJM) javno su reagovali na sudsku presudu od 24. oktobra i izrazili podršku IRL-u i Cvetkovskoj.

MFRR platforma je spremna da ponudi finansijsku podršku za pokrivanje pravnih troškova osporavanja svoje presude na višem sudu i poziva na povećanu međunarodnu pažnju i solidarnost u vezi sa ovim zabrinjavajućim pokušajem gašenja jedne od najboljih nezavisnih medijskih platformi u Severnoj Makedoniji.

Potpisnice:

Mreža SafeJournalists

Association of Journalists of Kosovo

Association of Journalists of Macedonia

BH Journalists Association

Croatian Journalists’ Association

Independent Journalists Association of Serbia

Trade Union of Media of Montenegro

Media Freedom Rapid Response

International Press Institute (IPI)

ARTICLE 19 Europe

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

OBC Transeuropa (OBCT)

Izveštaj misije za utvrđivanje činjenica o slobodi štampe – Sloboda medija u Severnoj Makedoniji: Krhki napredak (eng)

Foto: Canva

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest