Dodikovi mrzilački napadi na N1 moraju prestati!

Upravni dobor Udruženja/udruge BH novinari  ocjenjuje uvredljivim i neprimjerenim politički napad na novinare i urednike N1 televizije tokom obraćanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na jučerašnjoj press konferenciji u Banjoj Luci.

Milorad Dodik je iznova optužio N1 televiziju kako je „dio politike koja ruši Republiku Srpsku“, da „lažu i podvaljuju“ te da imaju „antisrpski narativ”.  Iako je više puta ponovio da se njegove optužbe ne odnose direktno na novinarku N1 Snježanu Mitrović, koja je izvještavala sa press konferencije, gospodin Dodik je na potpuno neprihvatljiv način uzeo mirkofon iz ruku novinarke, uz komentar da to radi kako se  „novinarka N1 ne bi loše osjećala“. Nastavljajući izljev mržnje prema N1 televiziji, on je jasno stavio do znanja kako ima službu koja prati sve ono što radi ovaj medij i još jednom naglasio da  N1 treba zabraniti rad jer je  „subverzivni državni element“.

Upravni odbor BH novinara smatra neprihatljivim verbalni napad na novinarku Snježanu Mitrović i N1 televiziju, kao i brutalno kršenje njihovog prava na slobodu izražavanja i postavljanje kritičkih pitanja. Sramotni su i na granici patološke mržnje višegodišnji obračuni Milorada Dodika sa medijskim djelatnicima te njegovo kontinuirano  uzurpiranje javne političke funkcije za lični obračun sa novinarima_kama i medijima koji kritikuju Dodikove odluke ili mu postavljaju legitima pitanja od javnog značaja.

Upravni odbor BH novinara posebno ističe izjavu predsjednika Dodika o „praćenju“ onoga što radi N1 televizija  i njeni novinari_ke. Ako je to tačno i ukoliko su novinari_ke ove televizije praćeni ili prisluškivani na bilo koji način, to može prestavljati ozbiljan zakonski problem i nedozvoljeno političko i institucinalno uplitanje u rad medija. BH novinari će zatražiti zvanični odgovor od državnih agencija SIPA i OSA, koje moraju obavijestiti javnost o tome na da li je, i ako jeste, na osnovu čijeg zahtjeva ili odluke i kojeg zakona, omogućeno praćenje i prisluškivanja novinara_ki N1 televizije i/ili bilo kojeg drugog medija u Bosni i Hercegovini.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

FOTO: N1 TV

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest