Javni protest skupštinama Brčko Distrikta i Kantona Sarajevo

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest Skupštini Brčko Distikta i Skupštini Kantona Sarajevo zbog verbalnih napada i uvredljivih kvalifikacija na račun Mirze Derviševića, urednika portala Times, i Avde Avdića, urednika portala Istraga,  iza kojih stoje Abdulah Iljazović, zastupnik u Skupštini Brčko Distikta i Elvedin Okerić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Na jučerašnjem zasjedanju brčanske Skupštine, Abdulah Ijazović je na uvredljiv način govorio o Mirzi Derviševiću, nazivajući ga pogrdnim imenima i pokušavajući minimizirati fizički napad iz augusta ove godine, kada je ovaj novinar zadobio teške tjelesne povrede. Samo dan ranije ( 24.10.) meta verbalnog napada je bio Avdo Avdić kojega je na press konferenciji u Sarajevu grubo izvrijeđao Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, odbijajući odgovorti na legitimno novinarsko pitanje o dodjeli grantova iz budžeta sarajevskog kantona i Okerićevoj ulozi u tome.

Umjesto da koriste demantij i/ili tužbu za klevetu ukoliko su nezadovoljni ili se smatraju oštećenim autorskim tekstovima Avde Avdića i Mirze Derviševića, zastupnici Iljazović i Okerić su zloupotrijebili skupštinske prostore i javne političke funkcije kako bi zaustavili kritičko propitivanje tema od javnog interesa čiju su akteri oni sami. U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara poziva nadležne organe skupština Brčko Distikta i Kantona Sarajevo da pokrenu pitanje zloupotrebe skupštinskih prostora za kršenje prava i dostojanstva novinara, te poduzmu adekvatne mjere protiv zastupnika koji promoviraju nasilje, nekulturu i politički primitivizam umjesto vladavine prava.

Članovi Upravnog odbora BH novinara smatraju sasvim opravdanim zahtjeve pojedinaca i javnosti na odgovornije postupanje novinara i medija u kreiranju medijskih sadržaja, naročito u slučajevima u kojima ne postoje pouzdane činjenice ili kada postoji opasnost od prejudiciranih zaključaka i komentara. Odgovornost je sastavni dio slobode izražavanja i nikako se ove dvije vrijednosti novinarske profesije ne mogu promatrati odvojeno. Međutim, za UO BH novinara je neprihvatljivo da se na eventualne novinarske greške ili nedovoljnu objektivnost, odgovara prijetnjama, verblanim uvredama ili fizičkim nasiljem, što se kontinuirano dešava u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga UO BH novinara još jednom apleira na policijske i tužilačke organe da profesionalno i odgovorno postupe u istragama svakog napada i prijetnje novinarima, te poduzmu adekvatne zakonske mjere kažnjavanja napadača, bez obzira je li riječ o političarima, javnim službenicima, kriminalcima ili bilo kojim drugim osobama. Jedan od nerazjašnjenih slučajeva nasilja odnosi se i na fizički napad na novinara Mirzu Derviševića, o kojem se još uvijek nije izjasnilo Tužilašto Brčko Distrikta niti je donijelo bilo kakvu tužilačku odluku o osobama osumnjičenim za ovaj napad.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

FOTO: Facebook/AA

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest