Kosovo: EFJ izrazila zabrinutost zbog zabrane srbijanske novinarke Svetlane Vukmirović na Kosovu

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojim podružnicama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji te četirima organizacijama civilnog društva (ECPMF, CPJ, FPU, OBCT) u pisanom obliku kosovskim vlastima kako bi izrazila zabrinutost zbog slučaja novinarke Svetlane Vukmirović, kojoj je od 2018. zabranjen ulazak na Kosovo kako bi u više navrata obavljala svoj posao.

Posljednji slučaj dogodio se 1. maja, kada je Vukmirović – dok je radila za javnu radioteleviziju Radio Televizija Srbije – ponovno dobila zabranu ulaska na teritorij Kosova uz objašnjenje kako se smatra prijetnjom javnom redu, unutarnjoj sigurnosti, javnom zdravstvu ili međunarodnim odnosima.

U tri pisma upućena Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu vanjskih poslova i Instituciji Ombudsmana pozivamo na objašnjenje zašto je ulazak novinarke odbijen i tražimo od vlasti da osiguraju da se potpisani sporazumi između Srbije i Kosova kojima se omogućuje sloboda kretanja poštuju bez iznimke.

Ova tri pisma dostupna su u nastavku:

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest