SafeJournalists: Suspenzija poslovne licence medija Klan Kosova je neprihvatljiva

SafeJournalists mreža duboko je zabrinuta zbog odluke Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine da potvrdi suspenziju licence za poslovanje medija Klan Kosova.

Ova odluka ugrožava pluralizam i slobodu medija, a istovremeno šalje snažnu poruku drugim medijima. Klan Kosova je saopštio da će se žaliti na ovu presudu.

SafeJournalists mreža i Udruženje novinara Kosova (AJK) uznemireni su ovom odlukom. AJK smatra da je ova odluka od samog početka politički motivisana od strane vladajuće stranke i vlade premijera Kurtija u njihovim naporima da sruše najveći privatni TV kanal na Kosovu. Također smatraju da ova odluka naglašava otvoreni i nezapamćeni napad vlade na medije, i služi kao signal da će se na meti naći i drugi mediji.

„Potpuno smo šokirani da svjedočimo tome da su Vlada Kosova i premijer Kurti otišli ​​ovako daleko, donoseći odluku da zatvore Klan Kosova. Mi to vidimo kao brutalni pokušaj podrivanja slobode medija na Kosovu i kao otvoren i nezapamćen rat ove Vlade protiv medija u zemlji. Bojimo se da je odluka o najvećem TV kanalu na Kosovu samo opomena za ono što bi u budućnosti moglo snaći i druge medije koji se ne sviđaju vladajućoj stranci. Kako slučaj ide i na sud, vjerujemo da će biti donijeta pravedna odluka da Klan Kosova nesmetano nastavi sa radom” – rekao je Džemajl Redža, predsednik AJK.

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, dijeli zabrinutost AJK-a i poziva međunarodne organizacije koje se bore za slobodu medija da osude ovakav postupak kosovskih vlasti. Mreža također poziva sud da poništi ovu neosnovanu odluku vlade i time pokaže da štiti demokratiju i prava građana.

 

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 28.07.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest