SafeJournalists: Online prijetnje novinarima iz Bosne i Hercegovine

Jasmin Mulahusić je još jednom u svojoj posljednjoj objavi na Facebooku etiketirao i targetirao novinare Slađana Tomića i Danijala Hadžovića.

Jasmin Mulahusić, državljanin Luksemburga porijeklom iz BiH, iskazao je uvjerenje kako je „samo pitanje vremena“ kada će neko „sresti Slađana i Danijala i fino popričati s njima“.  Također, Mulahusić je iznio niz neistina i huškačkih manipulacija o povezanosti porodice novinara Tomića sa Vojskom Republike Srpske i najtežim zločinima počinjenim tokom opsade Sarajeva.

Jasmin Mulahusić već godinama verbalno zlostavlja, prijeti i izlaže sigurnosnim rizicima Slađana Tomića i druge novinare/ke u BiH, a da Tužilaštvo BiH, policija i pravosudne instance općenito nisu našle adekvatan pravni i institucionalni odgovor za sankcioniranje Mulahusića i njegovih „FB ratnika“, niti su poduzeli adekvatne mjere zaštite prava i sigurnosti novinara/ki.

Za Udruženje/udrugu BH novinara je nedopustivo i indikativno da se istraga protiv Jasmina Mulahusića vodi više od tri godine bez rezultata, iako su BH novinari, mnogi mediji  i novinari/ke dostavili desetine krivičnih prijava sa dokazima o prijetnjama, pozivanju na nasilje, uvredama na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, govoru mržnje i drugim krivičnim djelima opasnim po život i profesionalnu sigurnost medijskih djelatnika/ca.

Naglašavamo još jednom kako je riječ o osobi koju je Tužilaštvo BiH ranije dovodilo u vezu s terorističkim aktivnostima, te koja ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, što dodatno doprinosi širenju mrzilačkih sadržaja nevjerovarnom brzinom.

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju BH novinari, i javno pozivaju i nadležne policijske organe da poduzmu adekvatne mjere zaštite kolega Slađana Tomića i Danijala Hadžovića radi prevencije novih sigurnosnih prijetnji.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 28.07.2023.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest