BH novinari: Zašto Tužilaštvo BiH ne podiže optužnicu protiv Jasmina Mulahusića?

Sarajevo, 28.7.2023. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) da u okviru svojih nadležnosti HITNO i bez ikakvih rezervi reaguje na širenje govora mržnje i pozive na nasilje prema novinarima Slađanu Tomiću i Danijalu Hadžoviću iza kojih stoje Jasmin Mulahusić i njegovi pratioci na društvenoj mreži Facebook.

Jasmin Mulahusić, državljanin Luksemburga porijeklom iz BiH, u svojoj posljednjoj objavi na Facebook-u ponovo je etiketirao i targetirao novinare Slađana Tomića i Danijala Hadžovića, iskazujući uvjerenje kako je „samo pitanje vremena“ kada će neko „sresti Slađana i Danijala i fino popričati s njima“.  Također, Mulahusić je iznio niz neistina i huškačkih manipulacija o povezanosti porodice novinara Tomića sa Vojskom Republike Srpske i najtežim zločinima počinjenim tokom opsade Sarajeva.

Upravni Odbor BH novinara podsjeća kako Jasmin Mulahusić već godinama verbalno zlostavlja, prijeti i izlaže sigurnosnim rizicima Slađana Tomića i druge novinare/ke u BiH, a da Tužilaštvo BiH, policija i pravosudne instance općenito nisu našle adekvatan pravni i institucionalni odgovor za sankcioniranje Mulahusića i njegovih „FB ratnika“, niti su poduzeli adekvatne mjere zaštite prava i sigurnosti novinara/ki.

Za Upravni odbor BH novinara je nedopustivo i indikativno da se istraga protiv Jasmina Mulahusića vodi više od tri godine bez rezultata, iako su BH novinari, mnogi mediji  i novinari/ke dostavili desetine krivičnih prijava sa dokazima o prijetnjama, pozivanju na nasilje, uvredama na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, govoru mržnje i drugim krivičnim djelima opasnim po život i profesionalnu sigurnost medijskih djelatnika/ca.

Mi u BH novinarima nemamo niti jedan razuman i pravno utemeljen odgovor na evidentnu neefikasnost bh. pravosuđa u ovom slučaju, osim da Jasmina Mulahusića od podizanja optužnice i suđenja u BiH štite politički moćnici i njihovi reprezenti u pravosudnim institucijama!

Zbog svega navedenog, Upravni odbor BH novinara još jednom javno zahtijeva od Tužilaštva BiH da se URGENTNO posveti rješavanju „predmeta Mulahusić“ i javnost obavijesti o svom radu. Naglašavamo još jednom kako je riječ o osobi koju je Tužilaštvo BiH ranije dovodilo u vezu s terorističkim aktivnostima, te koja ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, što dodatno doprinosi širenju mrzilačkih sadržaja nevjerovarnom brzinom.

Istovremeno, BH novinari pozivaju i nadležne policijske organe da poduzmu adekvatne mjere zaštite kolega Slađana Tomića i Danijala Hadžovića radi prevencije novih sigurnosnih prijetnji.

 

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest