Javni poziv: Fondacija INFOHOUSE traži šest novinara/novinarki za angažman u okviru projekta

JAVNI POZIV

Fondacija INFOHOUSE traži šest novinara/novinarki u okviru projekta „Unaprijeđeno novinarstvo zasnovano na dokazima za nezavisne medije“.

Prijave do 31.08.2023.

Referentni broj: GIZ 2.2. /2023.

1. O PROJEKTU

Fondacija INFOHOUSE, sa portalom Interview.ba, jedna je od izabranih partnerskih organizacija u okviru regionalnog #SustainMedia programa koji provodi GIZ sa svojim partnerima DW Akademie i Internews a koji finansiraju Europska unije i njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, sa projektom pod nazivom „Unaprijeđeno novinarstvo zasnovano na dokazima za nezavisne medije“.

U skladu s tim, jedna od projektnih aktivnosti je jačanje kapaciteta portala Interview.ba kroz razvoj novinarskih kapaciteta i formi izvještavanja.

Trajanje projekta: 01.07.2023. – 30.04.2024.godine

2. CILJEVI I OBIM ZADATAKA

2.1. Svrha angažovanja

Portal Interview.ba je medij posvećen istraživanju i objavljivanju priča koje otkrivaju probleme bh. društva, od odnosa prema manjinama, preko korupcije, do patrijarhalnog i mizoginog odnosa prema ženama i LGBT populaciji. Redakciju uglavnom čine dopisnici_ce iz manjih sredina u BiH čije radno iskustvo nije uvijek na razini koju ove priče i portal zahtijevaju. Kroz GIZ-ov program biće pružena potpora razvoju njihovih kapaciteta, provjeri znanja o činjenicama, razotkrivanje lažnih vijesti i korištenje podataka, što će u konačnici pridonijeti izgradnji medijskih kapaciteta i produkcije više priča koje su neusporedive etičke i profesionalne razine.

Istraživačke priče su slabo zastupljen format medijskog izvještavanja u BiH, najčešće jer su za redakcije najskuplji format, a i najteži za provesti ako je redakcija manjih kapaciteta. Za jednu istraživačku priču potrebni su brojni i ozbiljni kapaciteti koje redakcije u BiH uglavnom nemaju. Vrlo su rijetko zastupljene dubinske priče koje pokrivaju probleme manjina (romska populacija, LGBT…), kao i žena (korupcija u političkim strankama, mobbing, nasilje…), što je pojačalo marginalizaciju ovih skupina.

2.2. Opis poslova

Na ovom pozivu za učešće biće izabrano do 6 novinara/ki koji će:

  • Učestvovati aktivno na trenigu/radionicama pod vodstvom mentora/trenera_ica
  • Savladavati koncept i metodologiju istraživačkog novinarstva
  • Savladati obuku iz data-novinarstva
  • Savladati korištenje alata za istraživačko novinarstvo
  • Savladati na koji način tražiti kredibilne činjenice i kako ih provjeravati
  • Savladati specifičnosti izvještavanja o temama koje se odnose na kršenje prava žena i manjina u BiH
  • Kreirati finalni istraživački tekst/priču/podcast

2.3. Kvalifikacije i vještine

  • Novinari_ke koji rade u medijima i/ili organizacijama koje pripremaju medijske sadržaje
  • Minimalno dvije godine radnog iskustva
  • Poželjno iskustvo u produkciji priča (tekst, prilog, podcast)
  • Interesovanje za jačanje istraživačkih i novinarskih vještina

2.4. Period angažmana

Angažovani/a novinari/ke će na planiranju i organizaciji aktivnosti raditi od 15. septembra 2023. do 30. aprila 2024 što neće uticati na njihov redovan profesionalni angažman. Praktična edukacija je besplatna. U slučaju objave istraživačkog teksta biće isplaćen honorar.

3. PRIJAVA

3.1. Prijava treba da sadrži:

  • CV s detaljnim informacijama/referencama o relevantnom iskustvu
  • Pismo interesa, dužine do 1 stranice A4

3.2. Ocjena prijedloga

  • Fondacija INFOHOUSE će odabrati novinare/ke na osnovu relevantnih iskustava i referenci, a u skladu s kriterijima postavljenim u dijelu 2.3. Kvalifikacije i vještine, te kompletiranom dokumentacijom iz 3.1. ovog dokumenta. Fondacija će obavijestiti samo izabrani_e kandidati_kinje putem e maila najkasnije 15 radnih dana po zatvaranju poziva.

 

3.3. Postupak prijave

Sva pitanja mogu biti postavljena putem e maila [email protected] do dana 31.08.2023.

Zainteresirani_e kandidati/kinje treba da pošalju prijavu na email-adresu: [email protected] ili na adresu: Ulica Valtera Perića, br. 16, 71.000 Sarajevo, BiH, uz obaveznu naznaku referentnog broja: GIZ2.2./2023. do kraja dana 31.08. 2023.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest