Novinari regije Birač ustali za slobodu govora

Za slobodu govora danas su ustali novinari iz regije Birač. Uz njih su  stali i predstavnici civilnog sektora. Simbolično u pet do 12 iskazali su svoje nezadovoljstvo protiv Prijedloga izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se guši sloboda govora. Kriminalizacija javne riječi tiče se svih građana RS a ne samo novinara poručeno je sa protesta.

A novinari su ti koji po ko zna koji put savjest javnosti i koji su ustajući u svoju odbranu, znajući šta njih čeka, ustali u odbranu svih građana koji drugačije misle.

Podržaćemo i sutra proteste u Banja Luci i javnosti o građanima reći da su novinari i ovaj put uz običnog čovjeka, kazala je Zorana Petković novinarka u penziji.

Ogorčeni predstavnici nevladinog sektora poručili su između ostalog Vladi RS.

Fali im onaj famozni politi komesar, fali im jedno Ministarstvo koje su imali prije rata za cenzuru. Brate mili, mogu fino napraviti, iako nemamo morsku obalu, mogu napraviti negdje goli otok. Nije nikakav problem. Da neko zbog izgovorene riječi može završiti na robiji, to je van svake pameti, poručio je Siniša Purtić, Eko aktivista iz Vlasenica.

Dragisav Mijanović, predsjednik Gradske organizacije ratnih vojnih invalida Zvornik kazao je da ovaj  zakon uništava i guši slobodnu riječ.

Da ga povuku. Koliko će oni imati sluha vidjećemo, kazao je Mijanović. Ovo je Zakon o zaštiti kriminalaca od kritike, oštro su poručili građani.

Ono što se dešava je ružno. Već je poznato da je sudstvo i tužilaštvo tu da podrži lopovluk i kriminal. Oni hoće izgleda da to i ozvaniče. Mislim da je to poslednje što nam se može desiti. Da definitivno postajemo robovi, kazao je građanin Dragan Filipović.

U utorak u Narodnoj skupštini RS glasaće devet poslanika iz regije Birač. Iz Zvornika su zatražili od poslanika da stanu uz građane RS i ne podrže Prijedlog izmjena Krivičnog zakonika RS.

Izvor: BN

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest