MFRR poziva poslanike Republike Srpske da ne kriminaliziraju klevetu

Narodna skupština Republike Srpske 18. jula glasaće za ponovno uvođenje krivičnih sankcija za klevetu. Partneri iz programa Media Freedom Rapid Response pozivaju poslanike da odbace ove amandmane, jer bi oni ugušili novinarstvo i slobodu govora širom zemlje.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, pozvani su da 18. jula 2023. glasaju o nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona kojim bi se ponovo uvele krivične kazne za klevetu. Partneri programa za brzi odgovor na slobodu medija (MFRR) pozivaju poslanike da glasaju protiv ovih amandmana, koji bi ugušili novinarstvo, javnu raspravu i građanski diskurs, ne samo u Republici Srpskoj već iu cijeloj zemlji.

Naše organizacije su upozoravale na opasnost od kriminalizacije klevete jer su nacrti izmjena i dopuna uvedeni u martu 2023. Od tada su se javne rasprave odvijale bez obraćanja pažnje na zabrinutost nacionalne i međunarodne novinarske zajednice, a posebno na rizik od zloupotrebe novih odredbi. da zastraši i ućutka novinare.

U principu, mi se i dalje protivimo bilo kakvoj kriminalizaciji klevete. Ipak, u odnosu na prvobitni nacrt, pozdravljamo da su u najnovijoj verziji prijedloga zakona koji će se sutra raspravljati u Skupštini smanjene predložene kazne za krivično djelo klevete, sa predloženog raspona od 8.000-100.000 KM prvobitno na KM. 1.000-6.000 u najnovijoj verziji. Slično, pozdravljamo da novouvedeni jezik sada nudi određenu zaštitu govora koji je u javnom interesu

U pravnoj analizi predloženih izmjena objavljenoj u aprilu 2023., ARTICLE 19 Europe je naveo da kaznena priroda primjenjivih sankcija čini da one predstavljaju nesrazmjerno miješanje u slobodu govora. Pored problematične kriminalizacije klevete, posebno opasnom odredbom (čl. 156a) predviđena je kazna za određeno ponašanje (određene povrede privatnosti s klevetničkim elementom) zatvorska kazna, što bi dovelo do grubih povreda prava na slobodu izražavanja. i guše građanski diskurs i rad medija. Teške novčane kazne i sam proces krivičnog gonjenja su nesrazmjeran odgovor na zaštitu nečijeg ugleda. Odbrane od krivičnog gonjenja predviđene predloženim zakonima nisu dovoljne da zaštite mogućnosti uključivanja u raspravu o pitanjima od javnog interesa, uključujući i kritike političara i drugih javnih ličnosti.

Naše organizacije su se dugo protivile svakom zakonu koji kriminalizuje klevetu, u skladu sa međunarodnim standardima. Krivične zakone o kleveti smatramo nepotrebnim i nesrazmjernim mjerama, koje krše pravo na slobodu izražavanja i doprinose „zastrašujućem efektu“ na novinarstvo i javnu debatu. Tamo gdje je prikladno, alternativni pravni lijekovi kao što je objavljivanje povlačenja, izvinjenja ili ispravke i pravo na odgovor, predstavljaju bolji odgovor na neopravdani napad na nečiju reputaciju.

Ponavljamo poziv poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske da u cijelosti odbace amandmane.

 

Potpisuju: 

  • ARTICLE 19 Europe
  • European Federation of Journalists (EFJ)
  • European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
  • Free Press Unlimited (FPU)
  • International Press Institute (IPI)
  • OBC Transeuropa (OBCT)

 

Izvor: MFRR

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest