BH Novinari: Zahtijevamo hitnu istragu o krađi opreme za rad novinarke i urednika Žurnala

Sarajevo, 15. jula 2023. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima daju punu podršku Žani Karić – Gauk, novinarki,  i Eldinu Kariću, glavnom uredniku portala Žurnal, te zahtijevaju od MUP Kantona Sarajevo hitnu i profesionalnu istragu o upadu u stan dvoje novinara i otuđivanju njihove opreme za rad.

Provalna krađa se desila jučer u vrijeme kada se ovo dvoje novinara nalazilo na obilježavanju četrnaeste godišnjice postojanja portala Žurnal. Nepoznati provalnici su ispreturali stvari u stanu i tom prilikom odnijeli dva laptopa koje su novinarka Žana Gauk – Karić i urednik Eldin Karić koristili za svakodnevni rad.

Upravni dobor BH novinara ocjenjuje ovaj incident kao ciljani pokušaj zastrašivanja novinara/ki i urednika/ca portala Žurnal, kako bi odustali od istraživačkog novinarstva i objavljivanja priča o slučajevima kriminala i korupcije, čiji su akteri najveći politički i državni dužnosnici u Bosni i Hercegovini. Ovdje je riječ i o produženom nasilju nad novinarima, čiji akteri ne ograničavaju nasilje samo na radne prostore Žurnala  ili novinarske ekipe na radnom zadatku, već atakuju i na privatnu imovinu, kako bi “držali” novinare u stalnom strahu i skrenuli njihov rad na bavljenje samima sobom, a ne istraživačkim novinarsvom u čijem su središtu postupci i odluke bh.zvaničnika.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima javno pozivaju policiju  Kantona Sarajevo na provođenje hitne istragu o ovom slučaju, kao i da poduzmu zakonske mjere za sankcioniranje počinilaca, uvažavajući okolnost da se provalna krađa desila u stan dvoje novinara, kojom prilikom su odneseni laptopi sa njihovim novinarskim  materijalima.

  

Upravni odbor BH novinara  

 

Fotografija: Facebook 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest