Protest u utorak: Dođite da zajedno branimo slobodu govora

Kako bi još jednom ukazali na jasan stav, da ne pristaju na kriminalizaciju klevete, novinari i aktivisti organizuju protest u utorak, 18. jula u 9 sati, na Trgu Krajine, pored megafona koji je postavljen kao simbol slobode govora. Nakon toga, okupljeni će prošetati do Narodne skupštine Republike Srpske, gdje u 10 sati počinje sjednica na kojoj će se glasati o kriminalizaciji klevete.

Slobodni mediji, građani i aktivisti se protive predloženim izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS jer one dovode do sužavanja prostora javnog informisanja, a zakon kao takav bi stvorio povoljan ambijent za korupciju, te bi umanjio transparentnost i odgovornost političara i nosilaca javnih funkcija.

Mjesecima unazad novinari i aktivisti, međunarodne organizacije, ambasade i ambasadori apeluju, upozoravaju i zahtjevaju povlačenje navedenih izmjena. Zanimljivo je da se od javnosti i dalje krije ime osobe koja je pisala izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS.

Na četiri javne rasprave koje su održane tek formalnosti radi, predstavnicima Ministarstva pravde Republike Srpske izneseni su brojni argumenti od strane struke, novinara, aktivista i javnosti, kako usmenim tako pisanim zahtjevom, sa jasnim zahtjevom da se ovaj zakon povuče. Na sve četiri javne rasprave novinari su demonstativno otišli sa jasnim stavom – odustanite od kriminalizacije klevete.

Važno je napomenuti da kriminalizacija klevete nije udar samo na novinare već i na svakog građanina Republike Srpske koji bude govorio ili pisao stvari koje se ne dopadaju vlastima u Republici Srpskoj. Stoga vas pozivamo na protest da još jednom zajedno ukažemo na nezadovoljstvo predloženog zakona kojim se guši sloboda mišljenja i govora.

 

Piše: Melani Isović

Izvor: eTrafika

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest