U izvještajima iz Srebrenice mediji moraju poštovati dostojanstvo žrtava i odluke Haškog tribunala

Sarajevo, 10. jula 2023. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Bojanu Josipoviću, v.d. direktora RTV Srebrenica, zbog mijenjanja autorske vijesti novinarke Kadire Šakić i najave sutrašnje komemoracije u Srebrenici, te cenzurisanja objave vijesti u medijima i na društvenim mrežama u kojoj se pominje genocid nad Bošnjacima Srebrenice.

Novinarka Kadira Šakić je za RTV Srebrenica pripremila i objavila vijest sa naslovom “Konačan program obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima UN zaštićene zone Srebrenica”. Nakon objave ove vijesti na društvenim mrežama, v.d. direktora Bojan Josipović je usmeno sugerisao novinarki  da “ne koristi riječ genocid”, te  zatražio od uposenika da izbrišu tu riječ u objavi na društvenim mrežama.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim prepravljanje i cenzurisanje autorskih sadržaja  novinara i novinarki u bilo kojem slučaju, pa i prikom izvještavanja o događajima koji se tiču  nedavne ratne prošlosti i zločina o kojima su Haški tribunal i domaće pravosuđe utvrdili relevantne činjenice i donijeli pravosnažne presude. U ovom konkretnom slučaju, novinarka Kadira Šakić je objavila vijest u kojoj se držala činjenica i presuda Haškog tribunal utvrđenih u slučaju Srebrenice, kao i principa novinarskog kodeksa Regulatorne agencije za komunikacije. Zbog svega navedenog,  postupak v.d. direktora Josipovića je neprihvatljiv i predstavlja brutalno kršenje prava na slobodan i dostojanstven rad novinarke Šakić, što uključuje i zabranu cenzure i političkog uplitanja u kreiranje medijskih sadržaja.

Upravni odbor BH novinara poziva sve medije u BiH, novinare i novinarke, kao i urednike i urednice da o sutrašnjoj komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici izvještavaju tačno i objektivno, sa suosjećanjem, te poštujući dostojanstvo žrtava i njihovih porodica.

Upravni odbor BH novinara

 

Photo credit: Facebook/Canva

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest