Grupe za slobodu medija u posjeti Srbiji da obilježe godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije

Da bi obilježile 24 godine od ubistva srpskog urednika i izdavača Slavka Ćuruvije, međunarodne organizacije za slobodu medija su danas u posjeti Beogradu gdje će ponovo pozvati na pravdu i upozoriti na trenutnu klimu u vezi sa sigurnošću novinara. 

Posjeta Beogradu događa se 24 godine od kada je Ćuruvija ubijen ispred svog stana 11. aprila 1999. godine i samo par sedmica nakon početka završnih saslušanja u ponovnom suđenju četvorici pripadnika državne bezbednosti optuženim za planiranje i izvršenje ubistva Ćuruvije. Sada kada je pravda skoro na dohvat ruke, ova godišnjica je prilika da se razmisli o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Prije svega, naše organizacije danas odaju poštu životu i radu Slavka Ćuruvije, koji je ubijen jer se držao najviših novinarskih vrednosti: nepokolebljive misije da se vlast drži odgovornom kroz nezavisno novinarstvo. Uprkos višestrukim pokušajima Miloševićevog režima da zatvori njegove novine, ovaj novinar je odbio da bude ućutkan i platio je najveću cenu za svoju hrabrost.

Drugo, danas ćemo pokazati solidarnost sa njegovim voljenima, bivšim kolegama i svima koji nastavljaju borbu dužu od dve decenije da spreče nekažnjivost odgovornih za ovaj zločin. To uključuje novinarska i medijska udruženja, Komisiju za istraživanje ubistava novinara i Slavko Ćuruvija fondaciju – čiji neumorni napori su bili ključni za približavanje odgovornosti.

Treće, obnovićemo nadu u predstojeću presudu, koja će ili potvrditi ili odbaciti dvije prethodne osuđujuće presude. Presuda Apelacionog suda biće najznačajnija za slobodu medija i novinarstvo u savremenoj istoriji Srbije i služiće kao lakmus test za vladavinu prava i demokratiju u širem smislu.

Četvrto, sastat ćemo se sa urednicima, grupama civilnog društva i Vladinom radnom grupom kako bismo razmotrili trenutnu situaciju u vezi sa bezbednošću novinara u Srbiji.

Naša posjeta dešava se usred niza nedavnih pretnji smrću i pritisaka, koji odražavaju širu toksičnu klimu za nezavisno i istraživačko novinarstvo. Alarmantno je da se vodećim novinarima i dalje preti smrću i žigošu se istim opasnim etiketama „izdajnika“ i „stranih plaćenika“ koje su korišćene za postavljanje temelja za Ćuruvijino ubistvo.

Ovo neprijateljstvo prema novinarstvu je podstaknuto ponašanjem visokih političkih zvaničnika, koje i dalje pokazuju premalo volje da osude napade na novinare i u mnogim slučajevima sami iniciraju verbalne napade. Pored toga, Srbija predstavlja jedno od najplodnijih terena u Evropi za tužbe protiv čuvara demokratije. Nekoliko javnih zvaničnika rutinski tuži novinare zbog njihovog kritičkog izveštavanja – uključujući podnošenje više slučajeva za istu publikaciju.

Iako je posljednjih mjeseci postignut određeni napredak u kažnjavanju zločina nad novinarima i čini se da vlasti efikasnije gone nove napade na novinare, Srbija ostaje jedno od najopasnijih mesta za novinarski rad u Evropi. Gledajući unapred, obnovićemo naše pozive aktuelnoj vladi i državnim vlastima da ispoštuju svoje međunarodne obaveze da zaštite bezbednost novinara sada kako bismo osigurali da se tako užasan zločin više nikada ne ponovi.

Skoro četvrt stoljeća poslijee Ćuruvijinog ubistva, presuda koja se očekuje predstavlja trenutak moguće tranzicije za slobodu medija u Srbiji. Toliko će zavisiti od predstojeće presude i političke volje da se ova moguća pravna prekretnica pretvori u katalizator značajnih promena. Pošto poštujemo Ćuruviju i principe za koje se borio, naše organizacije se nadaju da će u narednim mesecima biti prekinut začarani krug nekažnjivosti za ubistva novinara u Srbiji i da će pravda, konačno, biti obezbijeđena.

 

Potpisnice: 

ARTICLE 19 Europe

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara(EFJ)

Međunarodna federacija novinara (IFJ)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa

Reporteri bez granica (RSF)

The Daphne Caruana Galizia Fondacija

SafeJournalists mreža

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest