Bilten E-novinar: Nacrt kriminalizacije klevete u RS – Prvi korak ka medijskom mraku i represiji

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 23. marta sa 49 glasova za i 21 protiv Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminaliziraju kleveta i uvreda.

Usvojenim Nacrtom u Krivični zakonik Republike Srpske uvodi se krivično djelo protiv časti i ugleda, odnosno krivična djela uvrede, klevete, iznošenja ličnih i porodičnih prilika, te krivično djelo javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri i nacionalnosti. Predviđene novčane kazne za navedena krivična djela sežu i do 120.000 KM. Odlučeno je da nakon usvajanja Nacrt ide u javnu raspravu narednih 60 dana, a potom bi Ministarstvo pravde RS trebalo dati konačni prijedlog zakona koji bi se našao pred narodnim poslanicima.

Tako je u konačnici, i uprkos žestokim protivljenjima opozicije, realizovana inicijativa koju je još prošle godine lično pokrenuo predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, najavljujući na Twitteru pomenute izmjene Krivičnog zakonika RS.

Uzalud su sedmicama protestovali brojni novinari i mediji iz cijele Bosne i Hercegovine, nevladine organizacije i aktivisti civilnog društva, uzalud su vlastima RS-a slale upozorenja i zahtijevale povlačenje Nacrta zakona institucije Evropske unije, specijalni izvjestioci Ujedinjenih nacija, predstavnici ambasada u BiH… Napravljen je prvi konkretan korak ka medijskom mraku, represiji i gušenju slobode govora, ne samo za novinare i medije, nego i za sve građane Republike Srpske koji se usude glasno kritikovati poteze vlasti i razotkrivati političke i korupcijske afere javnih zvaničnika.

O tome šta zapravo u praksi znači kriminalizacija klevete i uvrede, kakve odredbe sadrži usvojeni Nacrt zakona i kakve će posljedice imati ovaj zakon ako na koncu bude donesen, za 81. izdanje biltena E-novinar pišu Ena Kljajić Grgić iz Transparency Internationala BiH, banjalučki advokat Aleksandar Jokić, novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH Đorđe Vujatović i Elvir Padalović, novinar i urednik portala BUKA.

Bilten E-novinar možete čitati OVDJE

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest