MFRR i SafeJournalists: Albanija – Organizacije za slobodu medija i novinarska udruženja pozivaju na brzo sprovođenje pravde nakon smrtonosnog napada na Top Channel

Danas, 27. marta 2023., nepoznati napadači ubili su čuvara Pala Kolu (60) u prostorijama vodeće nacionalne TV stanice Top Channel, gdje je bio smješten u kućici ispred zgrade. Ovaj strašni napad dogodio se oko jedan sat ujutru. Državna policija je uspostavila namjenski istražni tim i blisko sarađuje sa Tužilaštvom na aktivnom gonjenju počinilaca. Nekoliko kilometara dalje od mjesta zločina pronađen je automobil za koji se sumnja da je korišten u zločinu, zajedno sa dvije puške marke Kalašnjikov.

U nastavku potpisani partneri Media Freedom Rapid Response-a i Mreže SafeJournalists ožalošćeni su saznanjem o ovom šokantnom napadu. Naše misli su sa porodicom, prijateljima i saradnicima Pala Kole. Pozivamo policiju i tužilaštvo da sprovedu brzu, efikasnu, nezavisnu i transparentnu istragu radi utvrđivanja motiva i okolnosti pucnjave. Pomno ćemo pratiti slučaj dok svi počinioci i nalogodavci ne budu privedeni pravdi.

Naše organizacije pozdravljaju to što su profesionalna udruženja novinara, predsjednik Bajram Begaj, premijer Edi Rama i mnoge druge javne ličnosti iz cijelog političkog spektra također osudile napad i pozvale na odlučnu reakciju organa za sprovođenje zakona. Ubistvo Kola desilo se u atmosferi neprihvatljivog, učestalog nasilja nad medijskim profesionalcima u Albaniji. Samo nekoliko sedmica prije pucnjave, ekipi iz istraživačke TV emisije Top Channel-a Fiks Fare prijećeno je pištoljem dok su snimali ilegalno vađenje rude na rijeci u blizini Tirane.

Nedavni slučajevi nasilja nad novinarima naglašavaju prijetnje medijskim profesionalacima u svom radu. Kašnjenja u naporima da se utvrdi odgovornost počinitelja rezultiraju nekažnjivošću. Pozivamo i nadležne da preduzmu sve neophodne mjere da bi se spriječili budući napadi. Nastavit ćemo da se zalažemo za bezbjednost novinara i medijskih radnika, uključujući bolju primjenu međunarodnih i regionalnih standarda razvijenih u okviru Vijeća Evrope, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Potpisnice: 

ARTICLE 19 Evropa

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

SafeJournalists mreža

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest