BH novinari: Dodik, Stanivuković i policija snose odgovornost za nasilje nad novinarima i aktivistima

Banja Luka, 19.3.2023. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari (BHN) smatra odgovornim predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića za sinoćnje napade huligana na novinare i aktiviste civilnog društva u najvećem gradu RS. Ova dvojica nositelja najviših funkcija su javnim suprotstavljanjem aktivnostima LGBTQ zajednice u Banjoj Luci, te huškačkom retorikom i kršeći pravo na slobodu okupljanja i djelovanja ove zajednice, direktno uticali na širenje mržnje prema LGBTQ zajednici, kao i na nasilničko ponašanje prema novinarima i aktivistima.

Zajedno sa Dodikom i Stanivukovićem, odgovornost snosi i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) jer su dozvolili da grupa nasilnika preuzme kontrolu nad sigurnošću grada i fizički napadne novinarke Vanju Stokić, Melani Isović i Vanju Šunjić, fotoreportera Ajdina Kambera, kao i pripadnike LGBTQ zajednice i druge aktiviste, okupljene u kancelariji Transparency Internationala u Banjoj Luci.

Upravni odbor BHN ocjenjuje kako je nasilje nad novinarima i aktivistima u Banjoj Luci politički generirano i institucionalno podsticano, kako bi se pred građanima i javnošću kriminalizirali novinari, aktivisti i drugi branitelji ljudskih prava, te predstavili kao  “neprijatelji”  Republike Srpske, društvenih i religijskih vrijednosti tog entiteta. Takvim postupanjem, političari na vlasti i njima odane institucije, osim što brutalno krše temeljna  ljudska prava, žele također stvoriti atmosferu opravdanosti najavljenih restrikcija slobode medija i slobode govora kroz kriminalizaciju klevete.

Upravni odbor BHN zahtijeva od MUP RS javno očitovanje o nefikasnom postupanju u zaštiti sigurnosti novinara i svih drugih aktivista, čija su prava i fizička sigurnost sinoć prekršeni na najgrublji način. Istovremeno, očekujemo od policije zakonito postupanje u provođenju hitne istrage nasilja, otkrivanje počinilaca i njihovo kažnjavanje.

BH novinari daju punu podršku novinarkama portala eTrafika Vanji Stokić i Melani Isović, novinarki Vanji Šunjić i fotoreporteru Ajdinu Kamberu, dok sa pravnim timom Linije za pomoć novinarima (FMHL) poduzimaju potrebne mjere pravne i druge zaštite prava na slobodan i siguran rad svih novinara i novinarki u Banjoj Luci.

 Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest