MFRR i SafeJournalists mreža – Slavko Ćuruvija: Ciklus nekažnjivosti ubistava novinara u Srbiji mora se prekinuti

Nakon prošlosedmičnog početka ponovljenog suđenja u Apelacionom sudu za ubistvo srbijanskog urednika i izdavača Slavka Ćuruvije 1999. godine, partneri Media Freedom Rapid Response-a (MFRR) i SafeJournalists mreže (SJN) danas ponavljaju naš poziv da pravda za njegovo ubistvo konačno bude obezbijeđena.

Presuda na čekanju – kojom će se ili potvrditi ili odbaciti prethodne osuđujuće presude izrečene četvorici službenika državne bezbjednosti za izvršenje i planiranje njegovog ubistva – bit će najvažnija za slobodu medija i novinarstvo u modernoj istoriji Srbije.

Skoro 24 godine nakon što je urednik i osnivač Dnevnog telegrafa i Evropljanina ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine, teško je procijeniti implikacije odluke petočlanog vijeća sudija za Srbiju. Potvrđivanjem presude kojom su optuženi osuđeni na ukupno 100 godina zatvora konačno bi se okončala više od dvije decenije duga borba za pravdu koju vode Ćuruvijina porodica i najbliži, kolege i organizacije civilnog društva. Donošenje osuđujuće presude predstavljalo bi izuzetan uspjeh za one koji su se žrtvovali da bi obezbijedili poštovanje Ćuruvijinog naslijeđa, a da oni koji su ga ubili na ulazu njegovog stana ne bi prošli nekažnjeno.

S obzirom na to da u modernoj istoriji Srbije niko nikada nije osuđen za ubistvo novinara, ovo bi predstavljalo temeljnu pravosudnu prekretnicu. Usred trenutne toksične klime po bezbjednost novinara u Srbiji, to bi također poslalo jasnu poruku da svako ko razmišlja da pokuša da napadne ili ućutka novinara neće izbjeći odgovornost.

U širem smislu, ova presuda – koja bi osvijetlila zločine Miloševićevog režima – predstavljala bi pravovremeni lakmus test za vladavinu prava i demokratiju u Srbiji, kao i za odlučnost vlasti u pokušaju da razriješe niz ubistava novinara krajem 1990-ih i početkom 2000-ih.

Ako visoki državni funkcioneri budu osuđeni, to će dati prijeko potrebnu nadu da se može, čak i decenijama nakon počinjenih zločina, postići pravda za druge novinare ubijene u raspadu Jugoslavije: Milana Pantića 2001. i Dadu Vujasinović, čije okolnosti smrti 1994. nikada nisu u potpunosti utvrđene.

Dok čekamo konačnu presudu u narednim mjesecima, naše organizacije danas ponovo izražavaju solidarnost sa porodicom Slavka Ćuruvije, njegovom udovicom Brankom Prpom i svima onima koji su bili toliko temeljni u kampanji za pravdu, uključujući novinare i medijska udruženja, Komisiju za istraživanje ubistava novinara i Fondacije Slavka Ćuruvije.

Nadamo se da će pravda za Slavka Ćuruviju biti obezbijeđena i da će začarani krug nekažnjivosti za ubistva novinara u Srbiji, konačno, biti prekinut.

Potpisnice:

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

International Press Institute (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Članice SafeJournalists mreže:

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Sindikat novinara Hrvatske

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest