BH novinari uputili zahtjev Zukanu Helezu za javno izvinjenje novinarima portala Tačno.net

Sarajevo, 10.03.2023. – Udruženje/Udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) uputili su pismo ministru odbrane BiH Zukanu Helezu, u kojem zahtijevaju da Helez odgovori na pitanja novinara portala Tačno.net Amera Bahtijara u vezi sa izgradnjom Muzeja HVO na Heliodromu, ali i da uputi javno izvinjenje zbog prijetnje upućene novinarima tog portala.

„Pozivanje kolege Bahtijara putem telefona, kao i prijetnje tužbama za klevetu, predstavljaju neprimjeren način postupanja Vas kao ministra odbrane u vezi sa temom izgradnje Muzeja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i legitimnog zahtjeva medija da odgovorite na pitanje u vezi sa ovom temom.

Prema informacijama Linije za pomoć novinarima, urednik portala Tačno.net Amer Bahtijar se obratio Vama sa nekoliko pitanja u nadi da će dobiti odgovore o navedenoj temi, s obzirom na negativne reakcije Udruženja logoraša Mostar  na činjenicu da se Muzej HVO-a namjerava otvoriti u zgradi bivšeg logora za Bošnjake na Heliodromu. Upit kolege Bahtijara je imao za cilj da od nadležnog ministarstva i ministra dobije odgovor na pitanja kako bi se ova tema prezentovala javnosti na sveobuhvatan način i u interesu svih građana.

Umjesto da postupite u skladu sa obavezama javnog funkcionera i odgovorite na pitanja novinara, Vi ste novinaru prijetili putem telefona! U petak, 3. marta navečer, dan nakon što je Tacno.net objavio tekst “Ministre Helez, otkud muzej HVO-a na Heliodromu?”, poslali ste SMS poruku na službeni mobitel portala i zatražili da Vas urednik nazove. Urednik Bahtijar Vas je pozvao, u nadi da ćete odgovoriti na postavljena pitanja, na što ste Vi odgovorili prijetnjama i najavili tužbu za klevetu“, navodi se u pismu upućenom ministru Helezu.

Iz BH novinara – Linije za pomnoć novinarima navode kako ovakva prijetnja predstavlja „udžbenički primjer neprimjerenog ponašanja ministra prema uredniku portala Tačno.net i ciljanog izbjegavanja javne odgovornosti pred građanima Mostara“.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest