SafeJournalists: Novinarke u prvim redovima – online izložba

SafeJournalists, mreža medijskih udruženja i sindikata na Zapadnom Balkanu, na Međunarodni dan žena pokreće kampanju „Novinarke u prvim redovima“ (women.safejournalists.net), čiji je cilj ukazivanje na položaj žena u novinarstvu i njihovu izloženost napadima i prijetnjama.

U bazi napada i prijetnji novinarima i drugim medijskim radnicima koju vodi Mreža, od 2016. godine registrovano je više od 1650 slučajeva. Iz godine u godinu povećavao se broj prijetnji i napada usmjerenih na novinarke i medijske radnice. Zbog toga je SafeJournalists mreža odlučila da pokrene kampanju u okviru koje je organizovana prva online izložba, gdje četrnaest novinarki iz zemalja Zapadnog Balkana koje su doživjele diskriminaciju, pritiske, prijetnje, pa čak i fizičke napade priča svoje priče.

Iz prve ruke saznajemo o motivaciji, izvorima snage i glavnim pokretačima onih koje brane demokratske vrijednosti kroz pravo javnosti da zna. Nadamo se da će priče ovih novinarki dati snagu i motivaciju drugim profesionalcima da nastave da se bave poslom koji vole.

SafeJournalists mreža ostat će posvećena praćenju, analiziranju i izvještavanju o kršenju prava novinarki s ciljem zaštite njihove sigurnosti.

Izložbu „Novinarke u prvim redovima“ pogledajte na stranici https://women.safejournalists.net/

#WomenInJournalism 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest