BH novinari: Hitno zaustaviti policijsko nasilje nad novinarima u Banjoj Luci

Sa današnjeg skupa podrške Nikoli Morači u Banjoj Luci     Foto: SrpskaInfo

Sarajevo/Banja Luka, 24.02.2023. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari  hitno zahtijeva od Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva u tom gradu da obustave pravno i institucionalno nasilje nad Nikolom Moračom, novinarom lista EuroBlic i portala SrpskaInfo. Morača je jučer ispitivan u policiji i prisiljavan na otkrivanje izvora informacija suprotno zakonskim odredbama i međunarodnim standardima zaštite slobode medija i izražavanja.

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari, Nikola Morača je saslušan u Policijskoj upravi Banja Luka zbog autorskog teksta o silovanju osamnaestogodišnje djevojke za koje je osumnjičena jedna osoba. U prisustvu tužiteljice Gordane Mijatović, dežurni policijski inspektori su zahtijevali od novinara da otkrije „ko mu je dao podatke“ o osobi osumnjičenoj za silovanje, te mu oduzeli mobilni telefon iako za to nisu imali zakonit sudski nalog. Istovremeno, inspektori i tužiteljica su, demonstrirajući  institucionalnu nadmoć i obrazlažući kako će biti zadržan najmanje pet sati u policiji, iskoristili nepovoljnu situaciju u kojoj se nalazio novinar i prisilili ga da potpiše kako  „dobrovoljno“ policiji ustupa vlastiti telefon.    

Upravni odbor BH novinara je užasnut brutalnim postupanjem Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka prema novinaru Morači, uz korištenje institucionalne sile suprotne Ustavu i krivičnom zakonodavstvu Republike Srpske,  koji štite vrijednosti slobode izražavanja i pravo novinara na zaštitu izvora informacija. Postupanje osoba iz policije i tužilaštva u Banjoj Luci je eklatantan primjer kršenja medijskih sloboda i individualnih prava ne samo novinara Nikole Morače, već još četvorice njegovih kolega: Siniše Trkulje, urednika EuroBlica, Borisa Lakića, urednika portala SrskaInfo, i Nebojše Tomaševića, novinara Glasa Srpske, koji su također jučer ispitivani u policiji.

Ovo je još jedan, neprihvatljiv pokušaj gušenja medijskih sloboda u Republici Srpskoj kroz kriminaliziranje novinara i pripisivanje odgovornosti medijima samo zato što su pisali o navedenom slučaju i kritički propitivali efikasnost i (ne)profesionalnost postupanja nadležnih policijskih organa.

Članovi Upravnog odbora BH novinara su uvjereni kako tužiteljica Gordana Mijatović i dežurni policijski inspektori jako dobro znaju da se od novinara može tražiti otkrivanje izvora informacija samo u slučajevima saznanja o počinjenju krivičnog djela ubojstva, te da se bez sudskog naloga ne mogu oduzimati novinarski materijali i oprema. Jučer su postupili suprotno zakonskim propisima i vlastitom znanju, samo da bi  stvorili „pogodno okruženje“ za buduće krivične progone novinara i medija u Republici Srpskoj koji kritički pišu o temama od javnog značaja, a koje odavno najavljuje Milorad Dodik, predsjednik tog entiteta.

U kontekstu navedenog, BH novinari i Linija za pomoć novinarima će pokrenuti pravne postupke za ispitivanje ponašanja odgovornih osoba Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva, a sve sa ciljem zaštite slobode medija i sigurnosti novinara u Republici Srpskoj. 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest