BH novinari: Zašto Dodik i Konaković za vlastiti neprofesionalizam krive novinare?!

Sarajevo/Banja Luka, 24.02.2023.Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva sve nosioce političkih funkcija u Bosni i Hercegovini da prestanu sa prozivanjima, etiketiranjima i verbalnim napadima na novinare/ke i medije! Takva vrsta ponašanja predstavlja otvoreni politički pritisak na medije i ograničavanje slobode izražavanja, koje nije u skladu sa demokratskim principima i vrijednostima.

U protekla dva dana, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković i predsjednik Republike Srpske i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik su se verbalno obrušili na novinare Klixa i BN Televizije, i to isključivo zbog toga što su novinari profesionalno radili svoj posao – prenosili njihove izjave i postavljali im pitanja na press konferencijama!

Nakon što je portal Klix prenio izjavu koju je izrekao na press konferenciji u Zagrebu, ministar Konaković je direktno prozvao novinara ovog portala Senju Mahinića, rekavši da je Mahiniću „intriga da pravi priču“ od svega što on (Konaković) „lično radi“. Konaković je otišao i korak dalje, te je u želji da novinare „nauči“ kako da rade svoj posao kazao da prije nego što objave njegovu izjavu, koja je javno emitovana i direktno prenošena putem televizije, prvo trebaju nazvati njega da im potvrdi da je on stvarno rekao to što je rekao?!

Istovremeno, Milorad Dodik je na press konferenciji u zgradi Vlade RS-a u četvrtak, po ko zna koji put, verbalno napao novinare BN TV. Na pitanje novinarke o zloupotrebama javnih funkcija, Dodik joj je, umjesto odgovora, poručio da pored njenog imena treba da stoji riječ „podvala“. Nakon što je na te uvrede reagirao novinar Vladimir Kovačević, koji je 2018. godine preživio pokušaj ubistva, Dodik mu je poručio da „svoje frustracije liječi negdje drugo“. Novinare BN-a Tijanu Milinković i Milana Kovača Dodik je nakon toga nazvao „paranoičnim“, te ih spriječio da mu postavljaju više pitanja.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari podsjeća da ovo nije prvi put da Dodik i Konaković, bez ikakvog povoda, verbalno napadaju i javno targetiraju pojedine novinare i medije. U oba navedena slučaja, novinari su u potpunosti u skladu sa profesionalnim normama radili svoj posao – prenijeli izjave političara i postavili im nekoliko pitanja. Nedopustivo je i za svaku osudu to što Elmedin Konaković i Milorad Dodik svoj vlastiti neprofesionalizam, nervozu i nesmotrenost pri davanju određenih izjava “fakturišu” novinarima i medijima, koji o tome samo izvještavaju.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da su ovakvi verbalni napadi i lažne optužbe na račun novinara sve intenzivniji i agresivniji u periodu dok se u Republici Srpskoj, po direktivi Milorada Dodika, pripremaju izmjene zakona po kojima će kleveta postati krivično djelo. Nažalost, ni pojedini političari u Federaciji BiH ne kriju želju da se i u tom entitetu kleveta ponovo kriminalizira, a sve kako bi “neposlušnim” novinarima mogli zaprijetiti i zatvorskim kaznama ukoliko izvještavaju na način koji se njima ne dopada.

 Podsjećamo da su sloboda medija i sigurnost novinara jedan od temeljnih uslova za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, za koje se deklarativno zalažu i Dodik i Konaković.

 Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest