BH novinari: Nasilju Rame Isaka nad novinarima se mora stati ukraj!

Ramo Isak  Foto: Žurnal

Sarajevo, 23.02.2023. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje prijetnje koje je Ramo Isak, zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, uputio novinaru online magazina Žurnal Amarildu Gutiću, te zahtijeva od nadležnih institucija da hitno istraže ovaj slučaj i sankcionišu Isaka.

Kako se navodi u tekstu koji je objavio Žurnal, Ramo Isak je u utorak ispred zgrade Općinskog suda u Sarajevu prijetećim, ljutitim glasom upozoravao novinara Amarilda Gutića da “prestane da piše o njegovoj djeci”. Prijetnje su upućene uoči održavanja ročišta povodom tužbe koju je Isak pokrenuo protiv Žurnala. Prije nekoliko mjeseci, prema navodima Žurnala, Isak je također prijetio Gutiću i tražio od različitih osoba da novinaru poruče kako će se “konačno obračunati s njim”.

Upravni odbor BH novinara naglašava da se ove prijetnje moraju shvatiti veoma ozbiljno, posebno s obzirom na činjenicu da je Ramo Isak već dva puta osuđivan  zbog nasilničkog ponašanja. Jedna od tih presuda iz 2011. godine bila je upravo zbog prijetnji novinaru, kada je Isak osuđen na uslovnu kaznu od dva mjeseca zatvora.

Legitimno je pravo Rame Isaka, kao i svakog drugog građanina, da pokreće tužbe za klevetu protiv novinara i medija za koje smatra da o njemu pišu neistine – što je Isak i učinio u ovom slučaju. Međutim, pokušaji da se novinari prijetnjama nasiljem natjeraju da prestanu pisati o određenim osobama ili temama su apsolutno neprihvatljivi i predstavljaju krivično djelo koje mora biti sankcionisano!

Navedeni slučaj ima još veću težinu s obzirom da je Ramo Isak osoba koja obavlja javnu i političku funkciju zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i predsjednika Regionalnog odbora Narodnog evropskog saveza. Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari stoga poziva i Skupštinu ZDK i Narodni evropski savez da sankcioniraju Isakovo nasilje prema novinaru Gutiću u skladu sa svojim etičkim pravilnicima o ponašanju javnih dužnosnika. Od MUP-a Kantona Sarajevo tražimo da kolegama iz redakcije Žurnala pruže neophodnu zaštitu i učine sve što je u njihovoj nadležnosti da bezbjednost novinara i novinarki ni u jednom trenutku ne bude ugrožena. 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest