BH novinari: Zabrana novinarima da prate sjednicu Skupštine u Prijedoru predstavlja pokušaj cenzure

Foto: BNTV

Sarajevo, 17.02.2023. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje zabranu pristupa jučerašnjoj sjednici Skupštine grada Prijedora novinarskim ekipama.

Na posebnoj sjednici Skupštine grada Prijedora, koja je održana u četvrtak, diskutovalo se o samo jednoj tački dnevnog reda, a to su bile nedavne izjave glavnog imama iz Kozarca Amira Mahića o svetom Savi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Nakon što je nekoliko novinarskih ekipa stiglo u zgradu Gradske uprave Prijedor sa namjerom da prate sjednicu, pripadnici osiguranja su im naredili da izađu iz zgrade, uz obrazloženje da je sjednica „zatvorena za javnost“.

Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra da gradske vlasti Prijedora nisu imale nijedan argument da medijima ne dozvole izvještavanje sa posebne sjednice Skupštine grada, te da se radi o klasičnom pokušaju cenzure i zabrane pristupa informacijama od javnog interesa.

Imajući u vidu da je jučerašnja posebna sjednica Skupštine grada Prijedora sazvana zbog rasprave i donošenja zaključka o izjavama imama Mahića, koje su izazvale veliku pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini, interes medija za ovu temu bio je u potpunosti očekivan i opravdan. Stoga je neshvatljiva i nedopustiva odluka Gradske uprave da sjednica bude „zatvorena za javnost“ i da se novinarima zabrani da izvještavaju o ovom događaju.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari ističe da ovakav način netransparentnog rada gradskih tijela predstavlja grubo kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama. Gradske vlasti ne samo u Prijedoru, već i u drugim bh. gradovima u kojima su se ranije dešavale slične zabrane, moraju omogućiti pristup medijima sjednicama skupština bez ikakvih ograničenja, a u skladu sa javnim interesom i potrebom profesionalnog i objektivnog izvještavanja o radu i odlukama skupštinskih zastupnika.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari   

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest