SafeJournalists: Nedopustive izjave premijera Hrvatske o mijenjanju krivičnog zakona zbog curenja informacija

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak, nakon sjednice predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), kako će se Zakon o krivičnom postupku i Krivični zakon mijenjati da bi se spriječilo curenje informacija iz spisa i time je kriminalizovao stvaranje „političkih problema“. „Ovakve stvari da nam stvari iz ispisa čine političke probleme i cure – to se neće dogoditi jer će to biti Krivično delo.“, rekao je Plenković.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je žalbu zaštitnici građana, obratilo se svim klubovima zastupnika u hrvatskom saboru, poslalo dopis hrvatskoj vladi i kancelariji predsednika, obavestilo Evropsku federaciju novinara, evropski centar za slobodu medija i sve evopske partnere o ovoj izjavi. Također, HND najavljuje da će pisati i Evropskoj komisiji sa detaljnim obrazloženjima zašto su ovakve najave izmena krivičnog zakona neprihvatljive za jedno demokratsko društvo, posebno za novinarsku profesiju.

,,Izmjene koje je najavio premijer Andrej Plenković za HND su neprihvatljive. One direktno ugrožavaju novinarsku profesiju, novinarstvu i medijima se faktički prijeti, a kad uzmemo u obzir da premijer Plenković od prvog dana ima ambiciju da bude glavni urednik svih hrvatskih medija i neprestano optužuje medije, nama je ovo još veći znak za uzbunu. Mi ćemo se boriti svim legitimnim sredstvima protiv takvih izmena zakona, kojima bi se izvršio direktan udar na novinarsku profesiju, odnosno da se ne objavljuju priče koje jesu u javnom interesu, ali su možda nezgodne za one koji su trenutno na vlasti.”, poručuje Hrvoje Zovko, predsednik HND-a.

Štaviše, Republika Hrvatska je imala Zakon o krivičnom postupku koji je sve dokumente i podatke u ovakvim postupcima tretirao kao tajnu, zbog čega su krivično gonjena sva curenja iz takvih slučajeva. To je rezultiralo brojnim pritiscima na novinare da otkriju svoje izvore. Dakle, Zakon o krivičnom postupku je izmenjen pre deset godina da ovakvi postuci ne budu tajni. Time je otkrivanje podataka iz slučaja prestalo da bude krivično delo. Iako nije dovoljno jasno šta bi premijer sada želeo da promeni, iz HND kažu da imaju razloga za zabrinutost da bi to predstavljalo korak unazad za cijelu deceniju.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se HND-u u osuđivanju ovakvih izjava premijera države i direktnog udara na slobodu medija, a time i na demokratiju i pravo javnosti da zna.

 

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 15.2.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest